Pratite nas:

FB TT IG
plinski štednjak ili indukcija

Indukcija ili plin – što je energetski učinkovitije?

P

otrošači sve više traže ekološki prihvatljive opcije za kućanske uređaje, kako bi poboljšali kvalitetu zraka u svojim domovima i postigli veću energetsku učinkovitost. U ovom pregledu, istražujemo prednosti i nedostatke tri popularne vrste ploča za kuhanje – plinske, električne i indukcijske – kako bismo utvrdili najbolju opciju za ekološki osviještenu kuhinju. Pri kupnji ploče za kuhanje, često se biraju plinske, električne ili indukcijske ploče, ponekad bez razmišljanja o energetskoj učinkovitosti ili utjecaju na zdravlje. Iako sam navikla koristiti plinsku ploču, razmišljam o prelasku na nešto drugo u budućnosti. Kako bismo odlučili koja je vrsta ploče za kuhanje energetski najučinkovitija i najbolja za zdravlje, istražit ćemo svaku opciju detaljnije.

Jedan od glavnih nedostataka kuhanja na plin je da ozbiljno ugrožava kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Ovo je posebno problematično ako nemate ispušnu napu. Plinski štednjaci ispuštaju dušikov dioksid (NO2), ugljični monoksid (CO) i formaldehid (HCHO). Ovi plinovi mogu predstavljati pravi problem za bilo koga s astmom, emfizemom ili bilo kojom bolešću dišnog sustava ili drugim zdravstvenim problemom.

Studija Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley i Sveučilišta Stanford otkrila je da plinski plamenici povećavaju koncentracije dušikova dioksida za 25–39 % te ugljičnog monoksida za 21–30 %. Visoke razine ovih toksina u našem okolišu mogu predstavljati značajnu prijetnju zdravlju najmilijih, posebno za osobe s astmom, emfizemom ili drugim postojećim zdravstvenim stanjima. Važno je uzeti u obzir i pluseve i minuseve određenih uređaja.

ring plina
Prednosti i mane kuhanja na plin

Plin je popularan među kuharima zbog kontrole temperature i trenutne topline. Na plinskom štednjaku hrana može sporije kuhati, što nije opcija s električnim ili indukcijskim. Plin je energetski učinkovit, ali je neobnovljiv izvor energije. Prirodni plin može biti ekološki prihvatljiviji od električne energije, osobito ako potječe iz termoelektrane na ugljen poput Plomina.

Znanstvenici su razvili simulacijski model za procjenu izloženosti štetnim plinovima kod kućanstava koja koriste plinski štednjak. Rezultati pokazuju da plinski štednjaci povećavaju koncentraciju NO2 i CO u zraku, osobito zbog slabije ventilacije. Također, povisuju razine formaldehida, iako su građevinski materijali i namještaj veći izvori. Važno je istražiti materijale i opremu prilikom izgradnje i opremanja doma.

ispušni tornjevi
indukcija
Za i protiv električnog kuhanja

Električne ploče za kuhanje sa spiralom smanjuju emisiju onečišćivača zraka u kući, ali je bitno koristiti kuhinjsku napu za ventilaciju zbog oslobađanja čestica i plinova tijekom kuhanja. Staklokeramičke ploče s halogenim elementima su energetski učinkovite i lako se čiste, ali zahtijevaju dobar kontakt s ravnom posudom. Odabir obnovljivog izvora energije za električne ploče može smanjiti emisije stakleničkih plinova i poboljšati kvalitetu zraka u i izvan kuće. Konvekcijske pećnice koriste ventilatore za učinkovitije kuhanje, smanjujući potrošnju energije.

Električne ploče s spiralom su manje energetski učinkovite, posebno ako koristite neodgovarajuće tave ili ih ne čistite redovito. Samočisteći modeli pećnica su energetski učinkovitiji, ali ako se način samočišćenja koristi često, može doći do prekomjerne potrošnje energije i ispuštanja štetnih para.

Indukcija – za i protiv

Indukcijsko kuhanje je izuzetno energetski učinkovito. Umjesto da se sami zagrijavaju, elementi indukcijske ploče stvaraju elektromagnetsko polje koje zagrijava feromagnetske lonce i tave. To znači da sama ploča ostaje hladna, a posuda brzo hladi kada se struja isključi, dok se ponovnim uključivanjem struje tava brzo zagrijava.

Osim visoke energetske učinkovitosti, indukcijsko kuhanje je i sigurno. Ploča se ne zagrijava tako da možete staviti čak i papir na nju, a površina se brzo hladi nakon uklanjanja posude. Međutim, trebate feromagnetske lonce i tave, a sama ploča može brzo postati vruća, što može biti opasno, posebno ako imate malu djecu. Indukcijski štednjaci također mogu uzrokovati elektromagnetske smetnje, što može utjecati na bežične uređaje i medicinske uređaje poput pejsmejkera. Također su skuplji od drugih vrsta štednjaka.

U zaključku, indukcijsko kuhanje nudi mnoge prednosti, ali ima i svoje nedostatke. Važno je pažljivo razmotriti sve prije nego što se odlučite za indukcijski štednjak u svom domu.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG