Pratite nas:

FB TT IG
čepovi od boca u vrećama za smeće marina matijević
I

nicijativa Ja bolji građanin priključila se u projekt Udruge oboljelih od leukemije i limfoma: „Plastičnim čepovima do skupih lijekova” na način da je inicirala stavljanje kutija za prikupljanje čepova po ulazima u zgrade u Gradu Zagrebu. Kutije su i u tvrtkama, fakultetima, menzama, knjižnicama − na preko 50 lokacija nalazi se „Kutija Ja bolji građanin”.

Sva reciklažna dvorišta u Zagrebu prikupljaju čepove za istu udrugu. Napominjem da za to nije potrebna posebna kutija, niti morate biti iz Zagreba. Zagrepčani, možete donijeti čepove u bilo koje reciklažno dvorište, dok Osječani mogu direktno odnijeti čepove oporabitelju DRAVA INTERNATIONAL d.o.o. uz naznaku da su za udrugu. Osobe iz drugih mjesta mogu čepove poslati na adresu Ul. Josipa Jurja Strossmayera 9, 40000, Čakovec.

Cilj projekta je financiranje skupih lijekova, medicinskih pomagala i pomoći u liječenju za članove Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, koristeći novac prikupljen recikliranjem čepova. Do sada se u akciju uključilo preko 900 subjekata, uključujući vrtiće, škole, udruge, vjerske zajednice, komunalna poduzeća, županije, gradove, općine, društveno odgovorna poduzeća i mnoge pojedince.

plastični čepovi
kutija za donaciju čepova

Od 2013. do 2021. godine prikupljeno je preko 320 000 kg plastičnih čepova koji su predani ovlaštenim otkupljivačima uz svu prateću dokumentaciju, sukladno zakonskim propisima. Na taj se način pomoglo oboljelima, a pritom se sačuvao i okoliš! Kutije za udrugu Ja bolji građanin dosad su donirale tvrtke Breza Našice i Velprom.

I dalje dobivam upite vezane uz kutije i odvajanje čepova, s obzirom na to da su neki čepovi sada neodvojivi: 

S obzirom na interes za kutije namijenjene skupljanju čepova, želim vas obavijestiti da više ne dijelimo takve kutije. Međutim, važno je napomenuti da čepove možete skupljati u bilo kojoj kutiji. Nova direktiva Europske unije propisuje da su čepovi pričvršćeni za boce. Stoga vas molim da ne pokušavate uklanjati te čepove jer to ne samo da dovodi do gubitka potencijalno vrijednih resursa kada se izgubi, ali i smanjuje učinkovitost procesa recikliranja ako do njega dođe. Važno je naglasiti da skupljate čepove od tvrde plastike koji se mogu odvojiti, a vjerujte mi, takvih ima u izobilju – čepovi na kremama, labelima, omekšivačima, pastama za zube, svi su oni od HDPE plastike. Također, možete se direktno obratiti udruzi radi dogovora oko slanja ili primopredaje čepova.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG