Pratite nas:

FB TT IG
stavljanje robe na pranje u mašinu
P

ranje odjeće ima visoku ekološku cijenu – strojevi za pranje i sušenje rublja troše velike količine električne energije, dok su deterdženti potencijalna prijetnja zdravlju i okolišu. Najjednostavniji način rješavanja problema jest rjeđe pranje rublja. Jasno je da se donje rublje i čarape moraju prati nakon svake upotrebe, ali ostalo nipošto...

Jeste li znali da tekstil proizvodi 35 % onečišćenja mikroplastikom u morima i oceanima?

To se događa jer je 60 % naše odjeće izrađeno od plastičnih mikrovlakana – od poliester, najlon, spandex, akril. Kada peremo sintetičke materijale, zbog abrazije i otpadanja vlakana nastaje mikroplastika koja se kasnije ispušta u kanalizaciju i završava u vodama.

Također, rjeđe pranje odjeće produljuje njezin vijek trajanja, a također će vam pomoći uštedjeti određenu količinu novca (i energije!)

žena u crnoj majici
etiketa sastava ručnika

Koliko često ćete prati odjeću, ovisit će o nekoliko čimbenika, uključujući vremenske prilike, vrstu odjeće i tkaninu, količinu izlučenog znoja. Svakako dobro proučite etikete na odjeći kako biste bili sigurni od kojeg je materijala i kako se održava, a ovo su neke optimalne preporuke za pranje odjeće:

Sakoi – prati nakon 5 do 7 nošenja
Veste i džemperi – ako su izrađeni od prirodnih materijala, možete ih oprati nakon otprilike 3 do 4 nošenja, a ako su izrađeni od sintetičkih materijala, možete ih prati nakon 5 do 7 nošenja, po mogućnosti ručno
Traperice – jednom mjesečno ili nakon 5 do 7 nošenja
Hlače i suknje – nakon otprilike 5 nošenja
Tajice i trenirke – nakon 1 do 3 nošenja
Košulje i bluze – nakon 1 do 3 nošenja
Majice – nakon 1 do 4 nošenja, ovisno o materijalu i o tome koliko su uske
Grudnjaci – nakon 3 do 4 nošenja
Pidžame – nakon 3 do 4 nošenja
Posteljina – nakon svaka 2 tjedna
Ručnici – nakon 4 do 5 korištenja

Napominjem da su ovo stručne optimalne preporuke. Ja bih dodala da se u zimskom periodu peru slojevi koji su u dodiru s kožom – majica dugih rukava ispod džempera pere se nakon 2, 3 ili 4 dana nošenja. Džemper ćete oprati kad se zaprlja, ili nećete… kome zapravo smeta mala mrlja ako se taj džemper nosi po kući.

Dodatni savjeti za pranje rublja koji će pomoći okolišu

1. Produžite vijek trajanja odjeće – popravite, mijenjajte, posuđujte!
2. Ponekad možete očistiti mrlju bez pranja u perilici!
3. Perite pun bubanj – nemojte prati samo nekoliko pari čarapa!
4. Razdvojite odjeću po boji, tkanini (stupnju osjetljivosti, na primjer) i stupnju prljavštine. Na taj način možete prilagoditi postavke pranja rublja i uštedjeti energiju.
5. Birajte organske prirodne materijale
6. Odjeću osušite na zraku!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG