Pratite nas:

FB TT IG
ecolabel oznaka zelenih proizvoda europske unije

Ovo je oznaka zelenih proizvoda koju trebate prepoznavati!

E

uropska zelena oznaka stvorena je 1992. kako bi se potaknula proizvodnja i potrošnja dobara i usluga koje poštuju okoliš. Proizvodi koji nose logotip EU Ecolabel službeno su istaknuti kao ekološki najprihvatljiviji proizvodi na policama. Neovisna organizacija dodjeljuje oznaku slijedeći ekološke kriterije koji uzimaju u obzir sve faze životnog vijeka proizvoda. Povjerenstvo s više sudionika postavlja kriterije, a Europska komisija ih službeno usvaja.

EU Ecolabel potiče proizvođače da dizajniraju ekološki prihvatljive proizvode i daje potrošačima sredstva za donošenje informiranih i pouzdanih izbora pri kupnji. Bilo da ste proizvođač, trgovac na malo, potrošač, javni ili korporativni kupac, EU Ecolabel može poslužiti kao pouzdan vodič za zelene proizvode koje trebate uzeti u obzir u svojim kupovnim i prodajnim strategijama.

ecolabel 1
zastava eu
Što zapravo označava zelena oznaka?
  • može se dodijeliti samo nekim od ekološki najprihvatljivijih proizvoda na tržištu
  • znači da je proizvod prošao stroge testove koji osiguravaju vrhunsku ekološku i kvalitetnu učinkovitost
  • jamči da je smanjen utjecaj proizvoda na okoliš − od proizvodnje do odlaganja
  • pruža valjane informacije za donošenje informiranih odluka o kupnji
  • lako ju je uočiti što pojednostavljuje vaš izbor
  • dodjeljuje je neovisno službeno tijelo
  • podržavaju je ekološke i potrošačke organizacije diljem Europe
Koji proizvodi mogu dobiti EU Ecolabel?

Razvijeni su kriteriji za 26 grupa proizvoda i usluga (npr. namještaj, tekstil, hrana, sredstva za čišćenje itd.), a temelje se na stručnim i znanstvenim parametrima pritiska proizvoda/usluga na okoliš tijekom životnog ciklusa. Kriteriji su visoko specifični za svaku određenu skupinu proizvoda i usmjereni su na onaj dio pritiska na okoliš koji je najznačajniji i na koji se može utjecati. Kriteriji na temelju kojih se ocjenjuju proizvodi i usluge postavljeni su tako da samo 20 – 30 % proizvoda na tržištu može udovoljiti zahtjevima. Također, ti kriteriji imaju za cilj smanjiti taj utjecaj tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda, od proizvodnje do odlaganja.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG