Pratite nas:

FB TT IG
Održiva kozmetika - prirodna glina u drvenoj posudi

Kako odabrati kozmetiku koja je bolja za okoliš?

O

drživost je pojam koji svakodnevno susrećemo. Navikli smo da kozmetički brendovi hvale održivost svojih proizvoda uključivanjem prirodnih sastojaka, prenamjenom sirovina ili korištenjem biorazgradivih pakiranja. Osim što je dobra za okoliš, održiva kozmetika također može biti korisna za naše zdravlje. Održivost je tu početna točka, no čujemo i slične pojmove vezane uz kozmetiku: prirodno, zeleno, čisto, organsko i ekološki prihvatljivo. Pitanje je znamo li razliku između ovih pojmova?

Svi navedeni pojmovi odnose se na svijest, kao i na ekološku i društvenu odgovornost. Međutim, postoje male razlike u značenju koje je važno definirati.

Zeleno se često kolokvijalno koristi za primjenu na gotovo sve što je povezano s dobrobitima okoliša, od izvora energije i načina kretanja do arhitekture i mode. Podrazumijeva sastojke, prirodne i sintetske koji nisu štetni za naše zdravlje.

Neki pojmovi su zakonski definirani!

Organski je zakonom definiran pojam koji se koristi za certificiranje hrane, kozmetičkih proizvoda i drugih poljoprivrednih proizvoda. U Europskoj uniji kozmetika koja se prodaje kao organska mora biti proizvedena prema specifičnim standardima koji su definirani u Uredbi o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Ova uredba propisuje da proizvod mora sadržavati najmanje 95 % prirodnih sastojaka, a barem 20 % koji su organski uzgojeni.

Ekološki je pojam koji se općenito odnosi na proizvode i aktivnosti koji ne štete okolišu ili mu minimalno štete. Na primjer, može se odnositi na proizvodni proces koji je manje štetan za okoliš, a rezultat je ekološki prihvatljiviji proizvod. Ekološka kozmetika u EU definirana je kao kozmetički proizvod koji se sastoji od najmanje 95 % prirodnih sastojaka, a najmanje 50 % sastojaka mora biti ekološki proizvedeno. Ekološki proizvedeni sastojci moraju biti proizvedeni u skladu s načelima održivog razvoja i moraju se uzgajati bez upotrebe sintetičkih pesticida i gnojiva.

A neki  se pojmovi često zloupotrebljavaju!

Prirodno znači da je dobiveno iz biljnih, životinjskih ili mineralnih izvora. Prirodni sastojci obično prolaze kroz određenu obradu kako bi bili prikladni za sigurnu upotrebu u kozmetičkim formulacijama. Ne postoji jedinstvena, prihvaćena definicija prirodnog u industriji, a pojam se često zlorabi zbog marketinga samog proizvoda.

Održivo znači da će radnja ili proizvod imati pozitivne koristi za okoliš, gospodarstvo i/ili društvo i ne smije im izravno naštetiti. Dakle, u održivoj kozmetici se koriste različiti sastojci koji su prirodnog ili sintetičkog porijekla, a koji su manje štetni za okoliš i zdravlje ljudi.

Preparativna prirodna kozmetika bez ambalaže
Održiva kometika - izrada kod kuće

Na što bi trebalo obratiti pozornost prilikom kupnje kozmetičkog proizvoda?

Biljni i organski sastojci

Prirodni sastojci su neškodljivi i često se uzgajaju na održiv način. Organski sastojci  uzgajaju se bez upotrebe pesticida i herbicida te su prijateljski prema okolišu.

Biorazgradivi sastojci

Ovi se sastojci razgrađuju u prirodi i ne ostavljaju toksične ostatke. Primjeri biorazgradivih tvari uključuju kokosovo ulje i ulje jojobe.

Reciklabilno pakiranje

Održiva kozmetika koristi pakiranje koje se može reciklirati, smanjujući tako količinu otpada koji se odbacuje u prirodu. Međutim, kada god se radi o sitnijim bočicama, moramo znati kako je to kod nas uglavnom nereciklabilno i najvjerojatnije će završiti na deponiju. Kada god mogu, kupujem bez pakiranja.

Održivi izvori energije

Neke tvrtke koriste obnovljive izvore energije, poput solarnih panela ili vjetroturbina, kako bi smanjile svoj utjecaj na okoliš.

Alternativne sirovine

Umjesto tradicionalnih sastojaka, koriste se alternativne sirovine poput algi i gljivica koje se mogu uzgajati na održiv način.

Sastojci iz pravedne trgovine (Fair trade)

Sve češće možemo pronaći ovu oznaku koja označava da su korišteni sastojci dobiveni na način da se poštuju prava radnika i pravedna trgovina.

Lokalni proizvod

Kilometri prijeđeni zbog transporta kozmetike ne samo da troše energiju već i pridonose lošijoj kvaliteti zraka. Ujedno se lokalnom potrošnjom porezi na promet ponovno ulažu u lokalno gospodarstvo što naposljetku doprinosi zajednici. Moj tonik te noćna krema proizvode se u Gradskoj ljekarni Zagreb, u staklenoj su ambalaži i nemaju dodatnih kartonskih pakiranja.

Kupnja održive kozmetike može biti jedan od načina na koji svatko od nas može pridonijeti očuvanju okoliša. Stoga vas potičem da razmotrite kupnju održive kozmetike. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti bolju i održiviju budućnost za nas i naš planet.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG