Pratite nas:

FB TT IG
aktivnosti za ljeto akcija čišćenja čisteći medvjedići
O

dmor za kojim svi žudimo i koji svi trebamo neće utjecati samo na naš novčanik iako većina ni ne razmišlja o tome. Toplina i zabava koju svako ljeto donosi čini ga najiščekivanijim godišnjim dobom kojem se veseli većina ljudi. Uvijek je tu puno pripreme, kupovina potrepština pa i putovanje čime se nerijetko stvara dodatni otpad – onaj koji ne bismo stvorili da smo ostali u svom domu. Svakako bi bilo dobro razmisliti o održivijem ljetovanju koje nikako ne isključuje zabavu, samo je jednostavno bolje za okoliš. A ako svi poduzmemo male korake da zabavu i ljetovanje učinimo ekološki prihvatljivima dajemo svoj udio u zaštiti prirode u kojoj će uživati buduće generacije. Prirodu kakvu imamo u državnim granicama vrijedi sačuvati, zar ne?

Svakako bi bilo dobro razmisliti o održivijem ljetovanju koje nikako ne isključuje zabavu, samo je jednostavno bolje za okoliš!

Izbjegavate jednokratnu ambalažu!

Piknici na otvorenom su normalna pojava ljeti. Međutim, konzumiranjem obroka na otvorenom ili naručivanjem dostave hrane jer je jednostavno prevruće za kuhanje stvara se dodatni otpad koji se ipak može izbjeći. Umjesto jednokratnih papirnatih ili plastičnih tanjura, pribora za jelo, salveta ili šalica koristite alternative za višekratnu upotrebu kada jedete vani. Za proizvodnju jednokratnih proizvoda troše se resursi poput drveta i fosilnih goriva, a možete ih upotrijebiti samo jednom! Umjesto toga ponesite tanjure i pribor koji već imate i uživajte u pikniku. Nemojte zaboraviti ni na svoju bocu s vodom i redovito je punite na vrućinama!

slika vanjskih jedinica klime

Smanjite klimatizaciju!

Ljetne vrućine znaju biti intenzivne, ali izbjegnite postavljanje klima uređaja na maksimalno hlađenje jer se time jednostavno troši previše energije što se jasno vidi i na mjesečnim računima. Klima-uređaji također ispuštaju freone, snažne stakleničke plinove, koji doprinose globalnom zatopljenju, a potpuno odustajanje od klimatizacije možda je najbolja prilika da se to promijeni. Ventilator troši manje energije u usporedbi s klima uređajem. Da biste dobili još veći učinak hlađenja od ventilatora, stavite zdjelu s ledom ispred njega kako bi raspuhao hladni ledeni zrak.

Za proizvodnju jednokratnih proizvoda troše se resursi poput drveta i fosilnih goriva, a možete ih upotrijebiti samo jednom!

lampa u knjižnici

Smanjite dnevnu potrošnju električne energije!

Ovaj savjet je i više nego jednostavan i neće vam ni na koji način smanjiti kvalitetu života. Iskoristite sunce i ugasite svjetlo! Također, dugi sati intenzivnog sunca ljeti mogu postati idealan saveznik u pranju rublja. Objesite svoju odjeću na balkon i prepustite sve suncu i laganom povjetarcu.

Volontirajte u akcijama čišćenja šuma koje organiziraju Čisteći medvjedići

Ako spadate u mlađu dobnu skupinu, onda sigurno imate više slobodnog vremena ljeti nego u bilo koje drugo godišnje doba. S viškom tog slobodnog vremena učinite nešto dobro za lokalnu zajednicu – priključite se akciji čišćenja! Budite pomoć u čišćenju parka ili plaže i podržite napredak prema održivosti svoje zajednice. Čisteći medvjedići su neformalna i apolitična građanska inicijativa koja se bavi čišćenjem šuma i podizanjem svijesti o njihovoj važnosti. Sve informacije o njihovim aktivnostima, kao i o mogućnosti pridruživanja na jednoj od akcija, potražite na njihovoj Facebook stranici.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG