Pratite nas:

FB TT IG
Opišci cigareta u rukama skupljeni na plaži

Zašto su opušci tihe ubojice našeg okoliša?!

K

ada bih vas pitala koji je najčešći oblik onečišćenja plastikom, što biste odgovorili? Plastične boce, slamke, vrećice? I iako su ovo sve dobre pretpostavke, nisu točan odgovor. Opušci cigareta zapravo su najobilniji oblik plastičnog otpada na svijetu, s oko 4,5 trilijuna pojedinačnih opušaka koji zagađuju naš okoliš.

Opušci cigareta su često zanemarivani aspekt zagađenja okoliša, ali njihov negativni utjecaj na naš planet i ljudsko zdravlje ne smije se previdjeti. Svakodnevno se u velikim količinama bacaju i ostavljaju po cestama, plažama, parkovima i drugim javnim prostorima, stvarajući trajnu ekološku prijetnju. U sljedećoj šetnji ih samo pokušajte pobrojati na podu!

Opušci nisu izrađeni od papira, već od plastike!

Iako se općenito smatra da su opušci cigareta napravljeni od papira i biološki razgradivih materijala, istina je sasvim drugačija. Mnogi nisu svjesni činjenice da filtri koji čine veći dio opušaka sadrže acetat celulozu. Acetat celuloza je proizvod slabe biorazgradivosti te je u velikoj mjeri određena uvjetima okoline. Stope razgradnje acetat celuloze variraju od unutar 1 do 2 mjeseca u anaerobnim uvjetima, 6 do 9 mjeseci u tlu, 12 mjeseci u slatkoj vodi i 36 mjeseci ili duže u lošim uvjetima. Procjene o vremenu u neidealnim uvjetima variraju, ali jedna od studija pokazala je da se opušak nakon dvije godine razgradio samo oko 38 %. Dakle, svaki opušak koji završi u okolišu predstavlja dugotrajno onečišćenje za naš planet.

A što je s kemikalijama koje ostanu u filtru?

Dok plastičnom dijelu opuška može trebati i do 10 godina da se potpuno razgradi, kemikalije koje ispuštaju mogu ostati u okolišu još mnogo godina nakon životnog vijeka samog opuška. Ove kemikalije uključuju arsen, olovo i nikotin. Kada se ova otrovna plastika nepropisno odbaci na ulicu ili kroz prozor automobila, polako ispušta kemikalije u naše prirodne sustave, predstavljajući ozbiljnu prijetnju nama i našem okolišu.

Također uzrokuju značajnu štetu vodenim ekosustavima. Nije neuobičajeno da terenski znanstvenici pronađu opuške unutar mrtvih morskih ptica, morskih kornjača, riba i dupina. Štoviše, studija iz 2011. pokazala je da kemikalije koje istječu iz opušaka mogu biti smrtonosne za slatkovodne i morske vrste riba.

opušci cigareta zabijeni u pijesak na plaži
Muškarac s cigaretom u ustima u oblaku dima

Da bismo smanjili ovaj rastući problem zagađenja okoliša, svi moramo preuzeti odgovornost i poduzeti akciju. Svaki pojedinac može doprinijeti rješenju na različite načine. Evo nekoliko praktičnih koraka koje možete poduzeti:

Pravilno odlaganje opušaka

Ključno je da se opušci cigareta ne bacaju na tlo ili u javne prostore. Umjesto toga, koristite dostupne pepeljare ili posebne posude za odlaganje opušaka. To će spriječiti da završe u okolišu i smanjiti rizik od njihovog štetnog utjecaja na biljni i životinjski svijet.

Edukacija i svjesnost

Važno je educirati ljude o štetnim posljedicama opušaka cigareta za okoliš. Informirajte ih o dugotrajnoj razgradnji filtra cigareta koji sadrži plastiku te o tome kako opušci mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju za životinje i ekosustave. Podignite svijest o pravilnom odlaganju opušaka i potaknite ljude na odgovorno ponašanje.

Čišćenje i volonterske akcije

Sudjelujte u volonterskim akcijama čišćenja okoliša. Organizirajte ili se pridružite grupama koje redovito čiste plaže, parkove i druge javne prostore od opušaka cigareta. To će pomoći u uklanjanju već postojećeg otpada i istovremeno podići svijest o problemu.

Promjena navika pušača

Ako ste pušač, razmislite o smanjenju ili prestanku pušenja. Osim što će to imati pozitivan učinak na vaše zdravlje, smanjit će i vašu osobnu štetu za okoliš.

Ekološki prihvatljiviji filtri

Potaknite proizvođače cigareta da razvijaju ekološki prihvatljivije alternative filtrima. To može uključivati biorazgradive materijale umjesto plastike ili čak potpuno eliminiranje filtra.

Zakoni i kazne

Zagovarajte donošenje strožih zakona i kazni za one koji nemarno bacaju opuške cigareta. To može potaknuti ljude da budu odgovorniji i promijene svoje ponašanje.

Sve ove mjere mogu pridonijeti smanjenju štetnih učinaka opušaka cigareta. Važno je da svaki pojedinac preuzme odgovornost i doprinese pozitivnim promjenama! Iako se naglasak stavlja na odgovornosti pojedinca, važno je naglasiti da borba protiv zagađenja opušcima cigareta zahtijeva i kolektivne napore i poticanje promjena na razini društva.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG