Pratite nas:

FB TT IG
smokva 1

Smokve i zašto ih češće konzumirati

S

mokve su jedinstveno voće koje izgledom podsjeća na suzu. Otprilike su veličine vašeg palca, ispunjene stotinama sitnih sjemenki i imaju jestivu ljubičastu ili zelenu koru. Meso ploda je ružičasto i blagog slatkastog okusa. Smokve i njeno lišće prepuni su hranjivih tvari i nude niz potencijalnih zdravstvenih prednosti. Nabrojat ćemo nekoliko razloga zašto se smokve smatraju pravim održivim voćem.

Proizvodnja smokava relativno je održiva budući da nema poznatih značajnih oštećenja zraka, vode, tla, tla, šuma itd. sve dok se ne koriste pesticidi. A znamo da kod nas uspijevaju bez pesticida, a ipak su vrlo često zanemareno voće po kojem gazimo.

smokve na salatu
smokva voće
Stablo smokve ima značajnu ekološku ulogu

Stabla smokve stabiliziraju tlo i sprječavaju klizišta. Njihovo se korijenje širi i ide duboko u tlo, tvoreći kanale koji podzemnu vodu iz dubine dovode na površinu.

Smokva se smatra „ključnom” biljnom vrstom

Smokve se smatraju „ključnom” vrstom jer su jako važne za životinje prašume. Smokve rađaju nekoliko puta godišnje, a različite vrste smokava plodonose u različito vrijeme, tako da uvijek ima zaliha hrane za životinje koje se uglavnom hrane voćem.

Smokvu je zaista dobro redovito konzumirati

Smokve sadrže visoku razinu antioksidansa te esencijalnih hranjivih tvari i minerala. Uživanje u svježim i suhim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenoga kolesterola jer obiluju vlaknima. Sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća – osobito su bogate pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 % preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija.

Osim što su odlične za probavu, dobre su i za plodnost jer mogu poboljšati pokretljivost spermija i povećati njihov broj. Jedna od studija dokazuje učinkovitost ekstrakata lišća smokve u povećanju broja spermija.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG