Pratite nas:

FB TT IG
smokva stablo zeleni listovi

Ne guli smokve, napravi štrudlu!

Z

naš li da je smokva jedna od rijetkih kultura voća koje se rijetko ili gotovo nikako ne tretira pesticidima? A neki i dalje gule smokve?! Napravila sam kratku anketu među bližnjima i malo manje bližnjima, ovi što gule rekoše da gule samo jer ne vole teksturu te kore, kao – ne volim zagristi u koru. Naravno da je meni žao te kore i zašto bi stvarali dodatan otpad od hrane, pa tako evo jedan sočan recept štrudle/savijače koja koristi smokvu s korom, plus šljive. Prava sezonska kombinacija kasnog ljeta.

Sastojci potrebni za dvije štrudle su:


– 800 g smokava s korom
– 400 g šljiva
– lisnato tijesto (ako ćete napraviti vaše tijesto ili kore, još bolje, manje otpada)
– brašno za podlogu
– ulje
– malo cimeta
– krušne mrvice
– sušene grožđice (može i ne mora,a može se dodati i malo oraha
– malo šećera (ne mora, a može i vanilin šećer)

Zrele smokve na smeđem papiru
potpuno zrela smokva na stablu
1. Pripremite voće

Voće oboje operite, šljive očistite od špica pa usitnite. Smokve u kori usitnite. Smokve sam jedino očistila od tvrde peteljke na mjestima gdje je bila.

2. Napunite i zarolajte

Na radnu površinu stavite malo brašna i jedno lisnato, rastegnite ga što je tanje moguće, idealno da nema rupica, ali ako se i pojavi koja, lako to zamaskirate. Premažite lisnato tijesto s malo ulja. Rasporedite pola količine voća, dodajte krušne mrvice, cimet, grožđice i šećer, zarolajte štrudlu i prebacite u lagano namašćeni lim za pečenje. Pećnicu zagrijte na 215 stupnjeva. Ponovite postupak s preostalim lisnatim i nadjevom. Poslažite ih u lim jednu do druge.

3. Pecite

Štrudle od smokava prebacite u pećnicu 25 minuta ili dok ne poprimi zlatno – smeđu boju.

4. Poslužite

Izvadite iz pećnice i pustite da se kratko ohlade. Štrudle od smokava možete posuti i šećerom u prahu.  Dobar tek želim!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG