Pratite nas:

FB TT IG
citrusi

Ključno pitanje – mogu li kore citrusa u biootpad?

V

ideo snimljen na ovu temu potvrdio je da je odvajanje kora citrusa jedna od najčešćih nedoumica glede biootpada. Od 410 ukupnih glasova, čak 365 osoba ne vidi problem u odvajanju kora citrusa.

Za sve one koji i dalje imaju nedoumicu – u Zagrebu se citrusi mogu odvajati u biootpad i to su mi potvrdili djelatnici Zagrebačkog Holdinga! Kore citrusa dobile su lošu reputaciju u kompostiranju zbog činjenice da može proći dugo vremena da se kore razgrade. No, zbog velike količine biootpada u Zagrebu, vaša kora neće napraviti neku štetu i slobodno je ubacite u vrećicu!

Međutim, ako radite kompost za svoju upotrebu, radije to nemojte činiti – baš zbog toga što vaša hrpa neće biti tolika kao ona cijelog zagrebačkog područja, nije preporučljivo stavljati citruse jer će usporiti raspadanje. No, ako ih baš želite kompostirati, postoji nekoliko trikova…

Neki od mitova za kompostiranje kora citrusa su tehnički ispravni, ali su pogrešni u primjeni!

zakopavanje kore od naranče u zemlju
držanje zemlje u rukama
Zašto je potrebno duže vremena za razgradnju?

Zbog toga što su njihove stanice otporne na razgradnju. To su iste stanice koje sadrže ulja koja citrusu daju karakterističan miris. Rješenje je osušiti ih! Osušite kore citrusa u pećnici ili na suncu. Moj je savjet, naravno, da ih osušite na suncu. Nakon što se osuše, možete ih narezati na manje komade kako biste ubrzali proces razgradnje.

Stvar je u balansu, kao i uvijek!

Ima istine u tome da mikroorganizmi ne vole kiselost koja nastaje dodavanjem citrusa u kompostnu hrpu. Zaobilazno rješenje je stvaranje ravnoteže između svih ostataka u vašoj kompostnoj hrpi. Održavanje dobre, uravnotežene hrpe komposta ključno je za neutraliziranje kiselosti, što vam omogućuje da kompost koristite s tlom.

Naravno da je organsko bolje, ali sve može poslužiti!

Pesticidi se ne koriste samo na citrusima, već na većini proizvoda i ljudi ih ubacuju u kompost. Neorganski citrusi su možda uzgajani uz pesticide, no mikroorganizmi u kompostu rade dobar posao i razgrađuju ih. To ih pretvara u inertne elemente i tako čini kompost sigurnim za korištenje.

Pesticidi mogu ispariti!

Postoje određene kemikalije na kori citrusa koje se koriste u organskim pesticidima. Međutim, kada se stave u kompostnu hrpu, ulja koja pridonose stvaranju pesticida vrlo brzo ispare dok se citrusi raspadaju. Neće otjerati nijednog korisnog kukca kojeg biste možda željeli držati u svom vrtu, stoga, ne brinite previše.

Neki argumenti idu u prilog činjenici da su kore citrusa izuzetno korisne u kompostu:

Izvrstan su dodatak zelenim dijelovima komposta

Zeleni kompost čine materijali koji se mogu kompostirati i sadrže dušik ili proteine, a neophodni su za zdravu hrpu komposta. Kore citrusa mogu ispustiti mnogo dušika, fosfora i kalija. Sve će to sigurno koristiti vašem kompostu na mnogo načina. Zeleni kompost pomaže u zagrijavanju hrpe zbog propadanja uzrokovanog mikroorganizmima. To uvelike pomaže procesu fermentacije.

Prirodno sredstvo protiv štetočina

Sam miris citrusa neće se svidjeti mnogim štetočinama. Djeluje kao prirodno sredstvo odvraćanja neželjenih životinja od vašeg komposta. Ovo je sjajan način da budete sigurni da vaša hrpa za kompostiranje neće privući štakore.

Ekološki je prihvatljivo!

Sve je bolje od bacanja u mješoviti otpad. Iako stavljanje previše citrusa u kompostnu hrpu može značiti da tlo postane pretjerano kiselo, postoji mnogo biljaka koje uživaju u kiselom tlu. Listopadno drveće poput drijena, vrbe i magnolije preferiraju kiselo tlo. Postoje mnoge raskošne cvjetnice koje vole kiselo tlo poput kamelija, hortenzija, narcisa i drugih.

Također sam pitala svoje bolje građane koji kompostiraju i imaju svoj vrt što oni prakticiraju. Bacaju li kore citrusa u kompost i kakva su njihova iskustava? Većina odvaja i kore citrusa i kažu kako nisu primijetili da se zbog toga produljuje vrijeme razgradnje, čak i kada je riječ u kućnom kompostu. No, stigao je i jedan odličan savjet kako regulirati kiselost ako kompost ne namjeravate dodavati biljkama koje to izrazito vole – dodavanjem pepela!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG