Pratite nas:

FB TT IG
Čišćenje doma bez kemikalija - žuta prskalica s octom i limun

Svoj dom možete očistiti i bez opasnih kemikalija – evo kako!

N

eoprezno odlaganje proizvoda za čišćenje može se također pokazati štetnim za okoliš. Velik problem predstavljaju jednokratne plastične boce. Srećom, postoji niz ekološki prihvatljivih opcija čišćenja za održavanje cijelog doma besprijekornim. To ne znači da sva sredstva koja već imate morate odmah baciti – prvo iskoristite sve što imate! Svakako iskoristite i staru pokidanu majicu, čarape pa i gaćice prije nego ih odvojite u spremnik tekstila! Slijedi nekoliko savjeta za čišćenje doma bez zagađenja, suvišnog otpada, a i troška...

Ocat je svemoguć kada je u pitanju čišćenje!

Idealna prirodna opcija za čišćenje većine površina je otopina octa i vode. Sve što trebate su krpa i dvije litre tople vode pomiješane s pola šalice octa i spremni ste za početak čišćenja. Ova opcija čišćenja pomaže u uklanjanju mrlja s linoleuma, vinila i keramičkih pločica.

Za drvo ipak napravite manje koncentriranu otopinu kako biste bili sigurni da se neće oštetiti. Za sjaj tamnijeg parketa preporuča se skuhati crni čaj i time oprati podove. Međutim, svakako izbjegavajte korištenje octa na kamenim površinama kao što su mramor, vapnenac i granit. Može biti previše kiseo za te materijale i uzrokovati štetu.

Čišćenje metalnih dijelova

Metali poput bakra, mesinga, kroma i nehrđajućeg čelika često potamne nakon dugotrajnog izlaganja zraku. Prije nego što se pripremite za korištenje jakih kemijskih sredstava za čišćenje, prvo biste trebali isprobati prirodne metode. Mješavina soli, limunovog soka i sode bikarbone je sve što vam je potrebno za početak. Izradom paste od jednakih količina ova tri proizvoda za kućanstvo također možete starinama od mesinga, bakra i srebra vratiti staru slavu. Meni se ovo pokazalo idealno za štednjak i slavine, samo ostavite da stoji neko vrijeme i ispolirajte krpom.

Čišćenje doma bez kemikalija - pranje tepiha
Kako čistiti tepihe?

Preporučuje se korištenje soli za uklanjanja mrlja od blata i vina, mineralna voda za mrlje od kave, a kukuruzni škrob bi trebao pokupiti masne mrlje. Također, možete koristiti prirodne proizvode za borbu protiv neugodnih mirisa. Evo nekoliko preporuka: Po tepihu pospite sodu bikarbonu i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja i ostavite da djeluje preko noći, a zatim dobro usišite tepih. Također, držanje na suncu i svježem zraku čini čuda pa probajte i to ako ste u mogućnosti.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG