Pratite nas:

FB TT IG
ekološki prihvatljivo božićno drvce posađeno u posudi; ja bolji građanin

Ove opcije su ekološki najprihvatljivije za božićna drvca!

B

ožićna drvca su neizostavan dio blagdanskog ugođaja, no nekima pitanje održivosti postaje prioritetom prilikom biranja između prirodnih i umjetnih jelki. Iako se čini da su umjetna drvca ekološki prihvatljivija jer se mogu koristiti godinama, stvarnost o njihovom ekološkom utjecaju je složenija nego što se to često pretpostavlja.

Zašto izabrati umjetno drvce?

Plastična božićna drvca, iako dugotrajna, proizvode visok ugljični otisak tijekom svoje proizvodnje. Kako bi umanjili svoj ukupni utjecaj na okoliš, prema analizi organizacije Carbon Trust, plastično drvce mora biti korišteno između 10 i 20 godina. No, imajte na umu da su plastični dijelovi nakon odbacivanja neprilagođeni brzoj razgradnji i potencijalno zagađuju okoliš tisućama godina.

Unatoč potencijalnom dugotrajnom korištenju, umjetna drvca imaju ozbiljne nedostatke. Njihova proizvodnja zahtijeva velike količine resursa, posebice plastike i metala, što dodatno opterećuje okoliš. Statistički podaci često ukazuju na čak 10 puta veći ugljični otisak umjetnih jelki u usporedbi s prirodno uzgojenim i pravilno recikliranim jelkama.

Ako se ipak odlučite za umjetno božićno drvce, preporučuje se kupovina rabljenog u dobrom stanju umjesto potpuno novog. Važno je produžiti vijek trajanja umjetne jelke kako bi se umanjio njezin ukupni utjecaj na okoliš. No, bez obzira na izbor, obje opcije imaju svoje valjane argumente.

diy božićno drvce od grančica i prirodnih ukrasa
A zašto ipak prirodno?

Uzgajivači prirodnih jelki tvrde da je njihova sječa ekološki prihvatljiva, budući da su uzgajane specifično za tu namjenu, poput bilo koje druge biljke koja se koristi u industriji. Međutim, čak i prirodna drvca nisu bez utjecaja na okoliš, jer zahtijevaju gnojidbu, zaštitu od štetnika te predstavljaju određenu vrstu neprirodne monokulture.

Istraživanje provedeno u Kanadi naglašava da je prirodno drvo bolji izbor u pogledu klimatskih promjena i iscrpljivanja resursa. Ipak, prema istraživanju iz 2009. godine, plastično drvce postaje bolji odabir u smislu klimatskih promjena, pod uvjetom da se koristi barem 20 godina.

U konačnici, održivost božićnih jelki ovisi o dugotrajnom pristupu potrošača i proizvođača. Bez obzira na izbor, važno je educirati se i donositi svjesne odluke kako bismo zajednički pridonijeli očuvanju okoliša tijekom blagdanske sezone.

Postoji i opcija iznajmljivanja božićnog drvca!

Umjesto da se odlučiš za kupnju sječenog drveta, razmotri mogućnost nabavke prave jelke u loncu. Po završetku blagdana, imaš opciju posaditi je u vrtu ili je vratiti uzgajivaču, omogućujući joj ponovni rast i buduće korištenje. Ova opcija ne samo da smanjuje potrebu za sječenjem novih stabala svake godine, već i doprinosi očuvanju prirode i održivosti.

Godinama sam iznajmljivala svoje božićno drvce na zagrebačkoj adresi, stoga želim istaknuti da je dostupna i takva mogućnost. Ipak, važno je imati na umu da je potrebno rezervirati drvo unaprijed!

Borovi Crnković 

Dostava jelki kod njih više nije dostupna, potrebno je rezervirati unaprijed kako biste je pravovremeno dobili. Međutim, jelke će biti dostupne u teglama na dolje navedenim lokacijama od 18. do 24. prosinca, od 10:00 do 20:00 sati. Cijena pojedinačne jelke kreće se od 25 do 90 eura. Za one koji to žele, postoji mogućnost vraćanja jelke uzgajivaču s kojim se dogovarate za termin nakon blagdana Tri kralja.

  • Shopping centar Point
  • Velesajam
  • Konzum Botinec
  • Mamutica
Božićna drvca Pokupec

Pokupec više ne vrši dostavu jelki, nego se kupci mogu obratiti na maloprodajnim lokacijama. Jelke se mogu kupiti prema prethodnom dogovoru nakon blagdana Tri kralja, ako ne želite sačuvati svoju jelku. Cijene variraju od 20 do 60 eura.

  • Pojatno – glavna lokacija 
  • King Cross
  • City Centar One East i West
  • Emmezeta Jankomir i Žitnjak
  • Arena Centar
Rent a plant

Rent a Plant i dalje nudi jelke dostupne za dostavu, no potrebno je hitno reagirati jer je sutra (15.12.2023.) posljednji dan za dostavu. Kontaktirati ih možete putem e-maila, a sve potrebne informacije dostupne su na njihovoj web stranici. Cijena jelke iznosi 100 eura i uključuje paket jelku, dostavu i odvoz. Odvoz će biti nakon 06.01.2024 , točni datumi bit će određeni naknadno.

održivost božićnog drvca - plastično drvce sa srebrnom kuglicom; ja bolji građanin

Želiš li izbjeći dilemu između pravog i umjetnog božićnog drvca? Evo nekoliko ekološki prihvatljivih opcija:

Izradi svoje božićno drvce od rabljenih materijala

Potakni svoju kreativnost i izradi vlastito božićno drvce od recikliranih materijala – grančica, letvica, starih krpa… Pregledaj svoj dom i pronađi nepotrebne predmete koji bi mogli poslužiti kao osnovni materijali za tvoje božićno drvce. To također mogu biti stari kartoni, plastične boce, ambalaža od proizvoda ili čak dijelovi starih ukrasa.

Nabavi sobnu smreku (ili sobnu jelu!)

Sobna smreka je biljka koja se izvrsno prilagođava kućnim uvjetima. Često se nabavlja kao alternativa živim ili umjetnim božićnim drvcima, no vrijedi napomenuti da nije ograničena samo na blagdansko razdoblje. Ovu vrstu biljke možete posjedovati godinama i uživati u njezinom prekrasnom izgledu tijekom cijele godine, a ukrasiti za vrijeme blagdana.

Ukrasi vanjsku jelku u svom kvartu

Ako u kvartu imaš pristup pravoj jeli, razmotri opciju da je ukrasiš umjesto što ulažeš u novo sječeno drvo ili razmišljaš o utjecaju umjetnih jelki. Ukrasiti dostupnu jelku lokalno je održiviji pristup, smanjujući potrebu za novim sječenjem stabala i potičući zajedničko sudjelovanje u očuvanju okoliša.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG