Pratite nas:

FB TT IG
avokado recepti limeta peršin nož na drvenoj dasci marina matijević ja bolji građanin

Kako i zašto zamijeniti avokado održivijim opcijama?

A

vokado je danas prisutan posvuda - na tostu, u smoothiejima, ubačen u salate, no jeste li ikada pomislili da ovo iznimno popularno voće možda nije dobro za okoliš? Ima visoku razinu oleinske kiseline, što ga čini korisnim za pojedince čija prehrana nije bogata životinjskim mastima, a obiluje vitaminima B, C i E te kalijem. Avokado je dakle ukusan i bogat hranjivim tvarima, ali je li i održiva namirnica?

Prvo, avokado pridonosi ukupnoj duljini od 71.236.878 prehrambenih milja diljem svijeta. Prehrambene milje odnose se na to kako i koliko daleko se hrana transportira, igrajući veliku ulogu u određivanju ukupnog ugljičnog otiska proizvoda.

Avokado je hrana biljnog podrijetla, što ga čini relativno boljim izborom za okoliš u usporedbi s hranom životinjskog podrijetla. Transport može značajno utjecati na ukupni ugljični otisak hrane, čak i kada je proizvodnja same hrane manje opterećujuća. Međutim, važno je napomenuti da avokado ima posebno visok ugljični otisak. Utvrđeno je da dva avokada ispuštaju 846,36 g CO2 emisije, što je gotovo dvostruko više od kilograma banana.

Avokado je autohton u Srednjoj i Južnoj Americi te se koristi kao namirnica više od 3000 godina!

avokado recepti marina matijević ja bolji građanin
Avokado se uzgaja kao monokultura

To znači da ista kultura raste na istoj zemlji iz godine u godinu, dugi niz godina. Ova masovna poljoprivredna tehnika može biti (ekonomski) zanimljiva za investitore ili proizvođače, ali dugoročno može biti vrlo štetna za okoliš – čineći proizvodnju avokada neodrživom. Monokulturne plantaže ostavljaju tlo s manje hranjivih tvari i čine ga osjetljivijim na bolesti, što dovodi do potrebe za korištenjem mnogih pesticida i gnojiva. To onečišćuje tlo i okolnu bioraznolikost kada se kemikalije ispiru u vodu. Monokulturni usjevi također iscrpljuju tlo, oduzimajući mu većinu mineralnih svojstava. Farmeri u Meksiku sade stabla avokada ispod šumskih krošnji, a zatim obrezuju i krče šume kako bi mladice imale više sunčeve svjetlosti, ne razmišljajući o tome kako to pridonosi globalnom zagrijavanju. Najalarmantniji utjecaj avokada na okoliš je količina vode koja je potrebna da bi se proizveo. Za proizvodnju jednog avokada potrebno je nevjerojatnih 320 litara vode.

Postoje li održive zamjene avokadu?

Problem je što ne postoji drugo voće koje zaista može zamijeniti teksturu, nutritivne vrijednosti ili konzistenciju avokada. Stoga stručnjaci preporučuju kombiniranje više različitih i održivijih namirnica. Orašasti plodovi, uključujući bademe, pistacije i orahe, imaju sličan nutritivni i fitokemijski profil u usporedbi s avokadom. Bademi su bogati zdravim masnoćama koje vam pružaju slične zdravstvene prednosti kao i avokado, a također vas duže zadržavaju sitim te pomažu smanjiti osjećaj gladi tijekom cijelog dana.

Utjecaj avokada na okoliš je uočljiv, ali ne morate ga zauvijek izbaciti iz svoje prehrane. U konačnici, utjecaj avokada nas uči da je umjerenost ključna i može nas potaknuti da koristimo drugu nutritivno bogatu i ukusnu hranu koja nam je dostupnija.

avokado recepti svježi grašak u drvenoj posudi ja bolji građanin marina matijević
Ovo su recepti u kojima možete zamijeniti avokado

Kada je riječ o umacima ili namazima, humus je apsolutni pobjednik. Osim toga, obiluje zdravim mastima, vitaminima i mineralima, pružajući niz drugih zdravstvenih benefita. Slanutak se ponekad može pronaći  na tržnicama u rinfuzi. Ovaj  je recept sa svježim graškom, i manje slanutka, koji može biti sezonska i lokalna namirnica:

  • 1/2 šalice svježeg graška
  • 3/4 šalice kuhanog slanutka
  • 2 žlice tahinija
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježe metvice ili peršina za posipanje (opcionalno)
  • Voda po potrebi

Ako želite eksperimentirati s okusima dodajte kuhanu mrkvu, ciklu ili ostale namirnice i začine po želji!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG