Pratite nas:

FB TT IG
Osijek slikan uz rijeku

Zašto je Osijek toliko zeleniji grad od Zagreba?

K

ao građanka Zagreba mogu reći da sam poprilično ljubomorna na građane Osijeka. Svaka treća zelena vijest ima mjesto radnje u Osijeku. U čemu je zapravo tajna? Manji je od Zagreba pa ga je kao takvog i lakše urediti. Isto tako, održivost grada ovisi o mnogim faktorima pa tako i Zagreb ima neke prednosti. Ali razlike u korist Osijeka su baš velike…

Nabrojat ću vam samo neke stavke koji su meni zapeli za oko kao dobre i koje bih u budućnosti voljela vidjeti baš u svim hrvatskim gradovima.

osijek cestica kroz prirodu
osijek cesta
Osijek je po stopi odvajanja otpada miljama daleko od svih drugih hrvatskih gradova

Osijek je prvi od četiri velika grada u Hrvatskoj s postotkom odvajanja otpada višim od 50 posto, a za 30 posto bolji je od svih gradova. Manja kućanstva odvajaju otpad u četiri kategorije – komunalni otpad, biootpad, plastika i papir, a zgrade imaju i spremnike za staklo i metal. Osim odvajanja na kućnom pragu, treba spomenuti i 4 reciklažna dvorišta. Svima onima kojima reciklažno dvorište nije nadohvat ruke, grad nudi opciju mobilnog reciklažnog dvorišta. Radi se o pokretnoj jedinici koja služi prikupljanju i skladištenju manje količine posebnih vrsta otpada iz kućanstva.

Osijek je i jedan od rijetkih gradova koji ima svoju kompostanu, a na kojoj se obrađuju organski ostaci iz kućanstava, vrtni i parkovni otpad te druge vrste organskog otpada. Kompostana u Osijeku igra važnu ulogu u održivom gospodarenju otpadom jer se na ovaj način smanjuje količina otpada koji završava na odlagalištu i proizvodi se prirodno gnojivo koje građani mogu otkupiti.

Osijek ima više parkova nego trgova

Osijek je i u prošlosti bio zeleni grad. Ima najviše zelenila i zelenih površina od svih gradova u Hrvatskoj. Čak 17 parkova i perivoja ukupne površine od 394 000 m krase gradske vizure, a osim te funkcije, smanjuju i temperaturu u samom gradu te u okolnim zgradama. Lokalno komunalno poduzeće, Unikom, čak je i kružne tokove pretvorilo u male zelene oaze.

Osijek ima 57,5 km biciklističkih staza

Vjerujem da je nužno spomenuti i 57,5 km biciklističkih staza u Osijeku, kao i popratnu infrastrukturu. Grad Osijek kontinuirano ulaže u razvoj biciklističke infrastrukture izgradnjom novih biciklističkih staza i obnovom postojećih. Znam da je Osijek smješten u nizini i jednostavnije je doći s jednog kraja na drugi, nego u nekom drugom gradu, no omogućena je pravilna infrastruktura i građani ju koriste. S druge strane, tu je Zagreb, koji od biciklističke infrastrukture ima jedino povučene crvene trake na nekim od najprometnijih prometnica.

Brojni zeleni projekti dobivaju zeleno svjetlo

Grad Osijek potiče razvoj te aktivno radi na implementaciji održivih projekata koji doprinose zaštiti okoliša i unapređenju kvalitete života u gradu. Također se usmjerio prema razvoju „pametnog grada” što uključuje razvoj infrastrukture i tehnologije koja će doprinijeti smanjenju emisija i povećati energetsku učinkovitost. Jedan od tih projekata je fotonaponska elektrana na zgradi srednjoškolskog igrališta. Projekt je to koji je koncentriran na ublažavanje posljedica klimatskih promjena na život u urbanim sredinama i svakodnevicu u gradovima, a ovim se projektom uštedi minimalno 60 posto električne i toplinske energije. Također, isto se planira postaviti na škole i vrtiće koji će koristiti energiju iz elektrana, a višak predati u mrežu.

Grad Osijek ulaže u razvoj zelene tržnice koja potiče proizvodnju i prodaju lokalne hrane, smanjuje transportne emisije i promiče zdravu prehranu. Uljepšana je tržnica kroz projekt popularizacije, a razgovor s jednom od organizatorica sam objavila na svom Instagram profilu.

Ako znate za neki projekt u Osijeku koji treba spomenuti, javite nam se putem obrasca za kontakt!

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG