Pratite nas:

FB TT IG
višekratne šalice za kavu ja bolji građanin

Ovim malim, jutarnjim potezom možete postati održiviji!

K

ava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu pa ne čudi da njezina konzumacija ima značajan utjecaj na okoliš. Prema statistikama, godišnje se u svijetu koristi 500 milijardi jednokratnih šalica. Jednokratne šalice su postale neizbježan dio života većine. Bilo da pijemo kavu na putu do posla ili uživamo u napitku tijekom šetnje, ove šalice postale su simbolom praktičnosti, ali i komocije.

Znate li da takve šalice sadrže plastičnu oblogu koja spriječava curenje?

Takvom materijalu može biti potrebno i 30 godina za potpunu razgradu, a iza svega ostaje – mikroplastika. Ova statistika jasan je podsjetnik na dugoročnu štetu okolišu uzrokovanu jednokratnim šalicama za kavu. Postoje i one koje su potpuno napravljene od polistirena, odnosno od plastike. Takve šalice ako i odvojite za reciklažu, vrlo male šanse su da će se one i reciklirati.

Svake se godine posječe 6, 5 milijuna stabala za jednokratne šalice

Svake godine se žrtvuje 6, 5 milijuna stabala za proizvodnju ovih šalica, što pridonosi krčenju šuma i uništavanju vitalnih ekosustava. To je otrežnjujući podsjetnik na potrebu da smanjimo naše oslanjanje na predmete za jednokratnu upotrebu i da pronađemo održivije alternative.

Za svaku jednokratnu šalicu potrebna je značajna količina prirodnih resursa kao što su drvo, voda i energija. Da bi se zadovoljila stalna potražnja za ovim proizvodom, velike šumske površine se sijeku, a energija se troši u procesu prerade i proizvodnje. Ova neodrživa praksa direktno ugrožava bioraznolikost i ubrzava klimatske promjene.

matcha latte u keep cup višekratnoj šalici ja bolji građanin marina matijević
višekratne šalice za kavu u pletenoj vrećici ja bolji građanin
Otprilike 1 milijun šalica za jednokratnu upotrebu završi na odlagalištu svake minute

Zamislite te ogromne količine šalica za jednokratnu upotrebu koje se svake minute odbacuju i šalju na odlagalište, naglašavajući hitnu potrebu za djelovanjem kako bi se smanjio ovaj otpad. Bez odgovarajućeg recikliranja, otpad se gomila na deponijima i zagađuje rijeke i mora. Plutajući otpad plastike ugrožava morske organizme i stvara ozbiljne ekološke probleme, uključujući i stvaranje velikih pacifičkih otpadnih otoka.

Jednokratne šalice godišnje uzrokuju oko 5, 5 milijardi kilograma emisija ugljičnog dioksida

Ovo je značajan doprinos globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama i ključno je da poduzmemo mjere kako bismo smanjili tu brojku. Prema nekim izvorima, jedna jednokratna šalica od plastike, uključujući proizvodnju sirovina, preradu, transport i odlaganje, može emitirati oko 0,11 kilograma CO2. Za papirnate šalice, ta brojka se kreće od 0,08 do 0,25 kilograma CO2 po šalici, ovisno od faktora kao što su vrsta papira, plastična obloga i način odlaganja.

višekratna termosica za tople napitke ja bolji građanin
Mogu li se jednokratne šalice uopće reciklirati?

Jednokratne šalice su veliki teret za naše usluge gospodarenja otpadom. Naime, one s plastičnim premazom možete udvojiti u papir, ali na takav papir se gleda kao na papir niže kvalitete i postiže nižu cijenu na tržištu. Na hrvatskom tržištu reciklaža jednokratnih ekspandiranih polistirenskih (EPS) šalica može biti ograničena ili čak nepostojeća. Razlog tome je što se EPS smatra teškim materijalom za recikliranje i postoje izazovi u učinkovitom i ekonomski održivom procesu recikliranja. EPS je plastični materijal koji se sastoji od 95% zraka, što otežava recikliranje jer ima malu gustoću i teško se komprimira. Osim toga, takve šalice često sadrže i druge materijale poput  poklopca ili premaza, što dodatno komplicira proces recikliranja.

Unatoč ovim izazovima, neke su zemlje uspješno razvile postrojenja za recikliranje EPS-a. Međutim, važno je napomenuti da je uspjeh recikliranja EPS-a uglavnom vezan uz odgovarajuću infrastrukturu i tehnologiju za preradu tog materijala. Njemačka ima dobro razvijenu infrastrukturu za recikliranje polistirena. Postoje specijalizirane reciklažne tvrtke koje obrađuju polistiren i pretvaraju ga u granule koje se mogu koristiti za proizvodnju novih proizvoda.

U Hrvatskoj praksa recikliranja EPS-a trenutno nije raširena, a ograničen je broj pogona koji mogu prerađivati ovaj materijal. Većina jednokratnih polistirenskih šalica u Hrvatskoj završi na odlagalištima ili se spali što može uzrokovati ekološke probleme i emisiju štetnih plinova.

Kako možemo izbjeći korištenje jednokratne šalice?

Zamijenite svoju jednokratnu šalicu šalicom za višekratnu upotrebu. A, ako vam topli napitak stvarno nije nužan, izbjegavajte ga. Korištenje šalice za višekratnu upotrebu može biti dio širih napora za promicanje održivog načina života. Kada ljudi koriste šalice za višekratnu upotrebu, šalju snažnu poruku odgovornosti prema okolišu i potiču druge da preispitaju svoje potrošačke navike. Održivost postaje dio naše svakodnevice, a zajedno možemo izgraditi svijest o važnosti zaštite planeta za buduće generacije.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG