Pratite nas:

FB TT IG
solarni panel na krovu 2

Većina solarnih panela se deponira, ali izgleda to postaje prošlost

S

olarna energija je prirodno i ekološki održivija od izvora energije fosilnih goriva, pretvara sunčevu u električnu energiju i iskorištava najveći, najodrživiji resurs na planetu, sunčevu svjetlost. Fosilna goriva uzrokuju onečišćenje dok se troše, dok solarna energija to ne čini, što je još jedan način na koji utjelovljuje načela održivosti. Solarni paneli su na krovovima ili u velikim solarnim nizovima, ne stvaraju otpadne proizvode ni buku, već samo čistu električnu energiju. Iako je solarna energija sama po sebi održiva, iskorištavanje te energije ima nedostataka, međutim ti su nedostaci sitni u usporedbi s pozitivnim potencijalom solarne energije kao održivog izvora energije. Sunce je održiv izvor energije, ali neki od materijala potrebnih za izradu solarnih ploča to nisu. Solarni paneli izgrađeni su od rijetkih minerala, kao što je selen, čije će se zalihe iscrpiti ako ih proizvođači solarnih panela nastave ekstrahirati ubrzanim tempom.

Problem je što se većina solarnih panela trenutno usitnjava i deponira jer vrijednost iz reciklirane ploče nije dovoljna za nadoknadu troškova transporta i recikliranja, ali prema nedavnoj analizi nastupit će određene promjene.

solarna elektrana
solarni panel

Oporabljeno srebro, polisilikon, bakar i aluminij mogu donijeti najviše novca na tržištu recikliranja. Nažalost, srebro i polisilikon obično se ne odvajaju današnjim metodama recikliranja. Često se usitnjavaju zajedno s ostatkom ploče i prodaju kao drobljeno staklo. Srećom, recikliranje bi uskoro moglo postati sofisticiranije, zahvaljujući novom istraživanju o tome kako spasiti najvrjednije stvari unutar fotonaponskih ploča. Upravo tehnološki napredak olakšava izdvajanje vrjednijih materijala iz starih panela!

Solarna industrija treba sve materijale koje može dobiti reciklažom jer može doći do materijala vrijednih milijarde eura. To bi trebalo olakšati probleme u opskrbnom lancu za solarne panele te istovremeno same panele učiniti održivijima. Naime, norveška tvrtka Rystad Energy očekuje da će do 2030. vrijednost materijala koji se mogu reciklirati iz solarnih panela eksponencijalno narasti na čak 2,7 milijarde dolara.

Upotrebom obnovljivih izvora energije možemo smanjiti danak koji uzima rudarstvo

Trenutno se pretvorbom solarne energije proizvede nešto više od 3 % globalne električne energije. No, svjetski energetski sustavi započeli su drastičnu promjenu kako bi obnovljiva energija postala dostupnija. Da bi se štetni učinci klimatskih promjena zadržali na podnošljivijoj razini, Pariški klimatski sporazum obvezuje zemlje da u sljedećih nekoliko desetljeća zajednički rade na prestanku ispuštanja emisija stakleničkih plinova koji su posljedica izgaranja fosilnih goriva. Da bi se postigao taj cilj, solarna energija morala bi činiti više od 40 % globalne opskrbe električnom energijom. Solarni paneli su sada značajno pristupačniji i postaju jeftiniji izvor električne energije od ugljena ili plina, što može pomoći ostvarenju ovog cilja.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG