Pratite nas:

FB TT IG
lampice u noći

Kako tvoja ušteda energije pomaže okolišu?

K

omunicirajući s ljudima, shvatila sam kako mnogi zapravo ne razumiju da postoji izravna, jaka povezanost između potrošnje energije i očuvanja okoliša jer su kućanstva najveći potrošači energije. Podaci koje obrađuje Eurostat pokazuju da su u prvom tromjesečju 2022. sljedeći gospodarski sektori odgovorni za najviše emisija stakleničkih plinova: 24 % kućanstva, 21 % industrija opskrbe električnom energijom i plinom, 20 % proizvodnja, 12 % poljoprivreda, 10 % promet i skladištenje.

Trošeći manje energije smanjujete količinu stakleničkih plinova koje ispuštaju elektrane, čuvate prirodne resurse Zemlje i štitite ekosustave od degradacije. Poduzimanjem osnovnih koraka za smanjenje utroška energije pridonijet ćete zdravijoj i prvenstveno čišćoj okolini.

Smanjite onečišćenje zraka i spriječite klimatske promjene

Upravo je smanjenje emisija iz elektrana najznačajniji način na koji smanjenje utroška energije pomaže okolišu. Za proizvodnju električne energije elektrane sagorijevaju ugljen, sirovu naftu, drvo ili druga fosilna goriva. Iako je ova metoda stvaranja energije još uvijek relativno jeftina (prema Eurostatu su u prvoj polovici 2022. prosječne cijene električne energije za kućanstva u EU-u naglo porasle u usporedbi s istim razdobljem 2021., s 22,0 € za 100 kWh na 25,3 € za 100 kWh), naš planet plaća onu, nama nevidljivu, cijenu – ugljični dioksid, sumporov dioksid i dušikovi oksidi samo su neki od nusproizvoda koji nastaju tradicionalnim metodama proizvodnje električne energije.

Ugljični dioksid je staklenički plin i predstavlja većinu ukupnog onečišćenja u zraku. Kada se ispušta u zrak, apsorbira sunčevu toplinu i zadržava toplinu u našoj atmosferi. Ovaj efekt staklenika prirodna je pojava, ključna za opstanak na zemlji. Međutim, elektrane sagorijevaju više goriva da bi proizvele više energije, a dodatno stvoreni ugljični otpad zadržava previše topline, što može imati štetan utjecaj na našu Zemlju i živi svijet na njoj.

Učinci emisije stakleničkih plinova uključuju:
porast temperature, toplinske valove i sušu, povećanje morske razine, pojačani intenzitet vremenskih nepogoda, nenormalne vremenske obrasce, smog i kisele kiše.

Smanjenjem potrošnje energije smanjuje se količina električne energije koju elektrane moraju proizvesti, kao i količina fosilnih goriva koja se spaljuju svaki dan. Čak i mala promjena može napraviti ogromnu razliku. Kada odlučite smanjiti potrošnju energije, pomažete i u očuvanju ograničenih prirodnih resursa koji bi se inače koristili za napajanje elektrana. Manja potražnja za energijom stvara manju potražnju za fosilnim gorivima. Gašenje svjetla noću ili pranje odjeće u hladnoj vodi može spasiti drveće, ugljen i prirodni plin. S ekonomskog je stajališta ključno očuvati naše vrlo ograničene resurse. Fosilna se goriva previše eksploatiraju i troše pa njihova cijena izrazito raste.

Osim što utječe na klimatske obrasce i iscrpljuje zalihe prirodnih resursa, prekomjerna upotreba energije može naštetiti životinjama i ekosustavima. Rudarstvom, sječom i vađenjem materijala za nabavu fosilnih goriva uništavaju se staništa na kopnu i u morima. Onečišćenje zraka izazvano ljudskim djelovanjem jedan je od glavnih razloga zašto bioraznolikost nestaje 1000 puta brže od normalne stope izumiranja. Prilikom transporta fosilnih goriva često se izlije nafta čime se uništavaju podvodne vrste i narušava kemijska ravnoteža mora i oceana.

pritiskanje prekidača
Trošite manje, štedite više

Zaključno, smanjenjem potrošnje električne energije u svom domu, možete koristiti okolišu, očuvati resurse i spasiti živote. Možda vam se vlastite prilagodbe uštede energije mogu činiti beznačajnima, ali mali koraci postaju veliki skokovi kada se pomnože s 8 milijardi.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG