Pratite nas:

FB TT IG
osoba podešava termostat

Smanjite grijanje i postanite održiviji

A

ko vam kažem da ćete nakon sljedećih savjeta lakše otvarati kuvertu s računom za grijanje, nećete mi vjerovati. No, postoje zlatni trikovi kojima se služe svi prvaci u održivosti pa ćete njihovom primjenom uštedjeti neke novce, ali i imati pozitivan učinak na ugljični otisak.

Snižavanjem temperature na termostatu za jedan stupanj tijekom osam sati u danu, godišnje možete uštedjeti približno 5 % energije za grijanje. No, to ne znači da biste trebali sniziti temperaturu toliko da se osjećate loše u vlastitom domu. Sve je u pronalaženju ravnoteže.

Imajte na umu da se u slučaju prenisko namještene postavke temperature neke vodovodne instalacije u blizini vašeg doma mogu smrznuti tijekom hladnijih dana.
Mnogi se ljudi također pitaju koliko nisko postaviti temperaturu noću ili dok nisu u domu. Ako je namještena preniska temperatura, bojler/peć intenzivnije radi prije nego dosegne radnu temperaturu, ali tijekom tog vremena će se potrošiti manje energije, nego što će se uštedjeti samo smanjivanjem temperature.
Ono što može biti kobno je mikroupravljanje termostatom i trebali biste ga svesti na minimum jer se peć uključuje i isključuje puno češće, a grijaće tijelo bi trebalo imati duže i stabilnije intervale grijanja.

drva i peći
20 eura
Zimi spustite rolete noću, a danju rastvorite sve zastore

U danima kada ne pada snijeg i nije oblačno, razgrnite zavjese i dignite rolete na prozorima okrenutima prema jugu kako biste iskoristili malo besplatne sunčeve topline. Svidjet će vam se ugodan osjećaj dok upijate sunčeve zrake, a prirodno svjetlo pružit će vam predah od mračnog doba godine.
Također, u zimskom razdoblju dok niste kod kuće i tijekom noći spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10 %. No, upamtite – kutije za rolete su potencijalna mjesta za velike gubitke topline pa ih je potrebno izolirati.

Treba obratiti pažnju na čišćenje

Ako imate klasični električni bojler, redovito čistite kamenac s grijača. Kamenac sprečava prijelaz topline s grijača na vodu pa se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Jednom godišnje prije sezone grijanja pozovite servisera da provjeri ima li kamenca na izmjenjivačima topline, kao i jesu li plinske i uljne instalacije ispravne ako imate plinski bojler. Zapamtite da i tanak sloj kamenca smanjuje prolaz topline i učinkovitost aparata.
Isto vrijedi i za radijatore. Redovito čistite radijatore kako nečistoće ne bi otežavale prijelaz topline. Može se dogoditi da u radijatore uđe previše zraka pa biste ih trebali redovito odzračivati kako to ne bi smanjilo kapacitet grijanja cijelog sustava.

Izolirajte elemente sustava za grijanje

Spriječite gubitak topline kroz otvore na prozorima ili vratima koristeći silikon, poliuretansku pjenu, gumene trake, metlice ili zaštitne gumice. Investicijom od 40 kn godišnje možete na grijanju uštedjeti i do 400 kn. Važnu ulogu može odigrati čak i stari džemper koji možete ugurati u rupe.
Također, možete postaviti alufoliju između radijatora i zida kako bi se više topline zadržalo u sobi.

Ne moraju sve sobe imati jednaku temperaturu!

Preporučljive temperature koje održavaju toplinsku ugodnost, a pritom se ne rasipa energija:
hodnik 14–17 °C, optimalno 15 °C
spavaća soba 17 °C, optimalno 17 °C
kuhinja 17–21 °C, optimalno 18 °C
radna soba 17–21 °C, optimalno 21 °C
dnevni boravak 20–23 °C, optimalno 21 °C
kupaonica 23 °C, optimalno 22 °C

Nepopularni savjeti tijekom zimskih mjeseci, ali ih ipak treba spomenuti:
najjednostavnije je i vrlo je učinkovito ako se toplo odjenemo i ne šetamo domom u potkošulji, a možemo i navući dva para čarapa te se pokriti dekom.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG