Pratite nas:

FB TT IG
prehrambene milje namirnice u prtljažniku auta ja bolji građanin marina matijević

Prehrambene milje: Zašto je važno birati sezonski i lokalno?

G

lobalizacija je dovela do toga da hrana putuje na sve veće udaljenosti od mjesta proizvodnje do mjesta potrošnje. Taj put hrane, naziva se prehrambene milje, postao je važan faktor u određivanju utjecaja hrane na okoliš. Iako se hrana može uzgajati na različitim dijelovima svijeta i transportirati na velike udaljenosti, prehrambene milje mogu imati značajan utjecaj na emisije stakleničkih plinova, korištenje fosilnih goriva i ostale faktore vezane uz održivost.

Mislim da je svima jasno da hrana koja se uzgaja lokalno i prodaje u okolici, ima manje prehrambenih milja od hrane koja se uzgaja u drugoj zemlji i mora se prevoziti avionom ili brodom do mjesta potrošnje. Iako prehrambene milje nisu jedina mjera utjecaja hrane na okoliš, mogu biti korisne u informiranju potrošača o održivosti hrane koju kupuju i konzumiraju. Potrošači mogu pokušati smanjiti svoje ekološke otiske kupnjom hrane koja je uzgajana i proizvedena lokalno ili kupnjom sezonskih proizvoda kako bi se smanjila potreba za transportom.

rajčica koja dozrijeva u plastenicima ja bolji građanin marina matijević
lokalne i sezonske namirnice na tržnici ja bolji građanin marina matijević
Pitanje o potrošnji lokalne hrane u Hrvatskoj varira ovisno o mnogim faktorima, uključujući regiju, sezonsku dostupnost hrane i druge potrošačke navike

Nije sve tako jednostavno kako zvuči i neki znanstvenici odupiru se toj ideji iskazivanja prehrambenih milja na proizvodima. Tvrde da to može imati više štete nego koristi. Ali samo za primjer, udaljenost koju mrkva u SAD-u prelazi od polja do stola je prosječnih 2400 kilometara.

Jer prehrambene milje govore samo jednu stvar: udaljenost. I, ako pokušavate kupovati što je moguće održivije, postoji mnogo drugih stvari koje mogu utjecati na ugljični otisak proizvoda. Na primjer, lokalne rajčice uzgojene u grijanim staklenicima zapravo mogu imati veći ugljični otisak od rajčica uvezenih iz toplijih zemalja čak i ako se uključi dodatni transport u izračun. Štoviše, najveći dio utjecaja hrane na okoliš još uvijek dolazi iz proizvodnje, a ne transporta. Dakle, čak je važnije kupovati sezonski, nego lokalno! Stoga, zaboravite na rajčice u prosincu! Uzgoj izvan sezone može zahtijevati dodatnu rasvjetu i grijanje, što povećava potrošnju energije.

I znanstvena istraživanja podupiru sezonsku prehranu. Sezonske namirnice su često svježije, nutritivno bogatije i ukusnije jer su brže na tržištu nakon berbe. Također, sezonske namirnice obično su jeftinije od onih koje se uzgajaju izvan sezone jer ne zahtijevaju dodatne resurse kako bi se održao uzgoj. Stoga, kupujte hranu sezonski, na obližnjoj tržnici ili izravno od uzgajivača.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG