Pratite nas:

FB TT IG
platnene pelene u košarici poslozene

Platnene pelene i njihovo održavanje

U

zadnjih nekoliko godina postoji sve više roditelja koji zdušno zagovaraju moderne platnene pelene. Zašto je tomu tako i imaju li više prednosti od konvencionalnih pelena?

Ekološkije su, to se ne može poreći, jer samo jedno dijete u prvih godinu dana potroši oko 2500 – 3000 jednokratnih pelena koje završe na deponiju i razgrađuju se sljedećih 500 godina. Samo u Hrvatskoj prikupi se 20 000 pelenskog otpada godišnje. Teško su razgradive jer su sastavljene od plastike, celuloze, upijajućih granula, kemijskih aditiva i parfema, a zbog čega nepravilnim odlaganjem mogu utjecati na okoliš, ali i na zdravlje čovjeka. Stoga mnogi apeliraju na roditelje da pokušaju s alternativom, odnosno modernim platnenim pelenama. Obje varijante imaju svoje prednosti i mane, ali kada je riječ o zaštiti okoliša, platnene pelene su dugoročno bolja opcija. 

Pod pojmom modernih platnenih pelena (MPP) podrazumijevaju se pelene koje svojim izgledom nalikuju jednokratnim pelenama, ali su izrađene od prirodnih materijala poput pamuka ili bambusa. Jednokratne pelene bolje upijaju tekućinu i beba je u njima dulje suha, ali one u sebi sadrže kemikalije i spojeve poput klora i dioksina, a neki proizvođači stavljaju i losione i parfeme na koje može reagirati osjetljivija bebina koža. Mnoga istraživanja pokazuju da djeca koja koriste platnene pelene brže nauče samostalno koristiti toalet jer odmah nauče prepoznati uzrok i posljedicu – mokar sam jer sam se popiškio. Važno je napomenuti da i drugi faktori utječu na odvikavanje od pelena i treba ih uzeti u obzir.

sušenje platnenih pelena
beba u platnenoj peleni

Mnogi smatraju da je platnene pelene komplicirano koristiti, ali one su se modernizirale od vremena kada su bile jedini izbor! Na samim pelenama postoje drukeri ili čičak koji se prilagođava kako beba raste. U pelenu se ponekad stavlja i platneni uložak. Nakon što se pelena iskoristi, mora se očistiti i oprati za ponovno korištenje.

Njihovo održavanje nije onoliko zahtjevno koliko se čini a ovo su neke od preporuka:
  • odabrati deterdžent bez dodanih bojila, mirisa i konzervansa
  • staviti količinu manju od uobičajene
  • postaviti temperaturu na 60 stupnjeva
  • oprane pelene sušiti na zraku
  • nije nužno peglanje
  • umjesto omekšivača može se koristiti ocat

Također, moderne platnene pelene možete nabaviti kod lokalnih krojačica koje će vam objasniti i kako se održavaju i kako se koriste te ih izraditi po vašim željama, mogućnostima i prioritetima, a kupujući lokalno smanjujete ugljični otisak.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG