Pratite nas:

FB TT IG
papir za pečenje kompostabilni ili biorazgradivi

Evo zašto bi trebali izbjegavati papir za pečenje!

N

ema sumnje da je papir za pečenje često nezamjenjiv saveznik u kuhinji, olakšavajući nam čišćenje posude za pečenje. No, valja istaknuti da nije nužnost. Ako se suočite s tvrdokornim mrljama, uvijek postoji alternativa - namakanje pekača (pleha, tepsije, lima, protvana) u vodi neko vrijeme kako bi omekšale te naslage.

Ipak, ako se odlučite za korištenje papira za pečenje, mudro je odabrati kompostabilnu verziju. Zašto? Jer nakon upotrebe, kompostabilni papir za pečenje možemo jednostavno odvojiti u biootpad ili kompost, pridonoseći održivijem okolišu. Međutim, postoje i papiri za pečenje s bioplastičnim premazima, što dodatno komplicira i pojašnjavanje kao i razgradnju, ali važno je istaknuti da nisu najbolja opcija.

Uvijek izaberite kompostabilni papir za pečenje

Kompostabilni papir za pečenje, bez ikakvih plastičnih ili silikonskih premaza, pruža nam ekološki prihvatljivu alternativu. Iako je manje funkcionalan u usporedbi s tradicionalnim papirom za pečenje, možemo ga jednostavno odvojiti u kompost ili gradski biootpad bez brige o štetnim spojevima.

Kompostabilni materijali su podskup biorazgradivih materijala, ali nisu svi  biorazgradivi materijali kompostabilni. Materijali koji se mogu kompostirati stvaraju humus, bogat hranjivim tvarima, koristan za rast biljaka. Dakle, proizvodi za kompostiranje ne samo da su biorazgradivi, već pružaju i dodatnu korist – obogaćivanje tla hranjivim tvarima koje potiču rast biljaka.

Što ako piše da je papir biorazgradiv, ali ne i kompostabilan?

Imajte na umu, biorazgradivi materijali se mogu razgraditi  pod utjecajem mikroorganizama u okolišu pa tako i plastika!

Ako je papir označen kao biorazgradiv, ali ne i kompostabilan, vjerojatno sadrži premaz koji može biti izrađen od silikona, reciklirane plastike ili rjeđe bioplastike. Bioplastika, kao široka kategorija materijala, spada u plastiku pod oznakom broj 7.

Silikonski premazi na papiru za pečenje se razgrađuju vrlo sporo i kompleksno. Silikon, kao inertan materijal, ne razgrađuje se uobičajenim procesima kompostiranja ili prirodne razgradnje. U industrijskim postrojenjima za obradu otpada, podložan je određenim procesima razgradnje poput termičke ili kemijske razgradnje. Stoga, iz ekološke perspektive, možda je najbolje izbjegavati ili umanjiti korištenje silikona i papira za pečenje sa silikonskim premazom, te se umjesto toga okrenuti potpuno prirodnim i biorazgradivim alternativama.

Što sam  pronašla na našim policama?

Iako obično izbjegavam korištenje papira za pečenje, isprobala sam nekoliko održivijih opcija. Važno je istaknuti da ovo nije plaćena reklama, već moje osobno iskustvo, te povratne informacije mojih pratitelja. Također, uložila sam određeno vrijeme u proučavanje svojstava različitih papira za pečenje kako bih donijela što pouzdanije preporuke.

papir za pečenje ja bolji građanin

Profissimo nature; univerzalni papir

Ovaj univerzalni papir iz dm-a je praktičan i ekološki prihvatljiv izbor za različite kulinarske potrebe. Potpuno je prirodan, bez silikonskog premaza, otporan na temperaturu do 220 °C. Može se kompostirati, a vrijeme truljenja je otprilike 12 – 14 dana.

Za održavanje svježine namirnica, namočite papir, istisnite višak vode i prekrijte preko ruba posude. Također, zbog svoje nepropusnosti za masnoće, idealan je za zamatanje namirnica poput kobasica, sira, ribe ili sendviča. Ako planirate kuhati u pećnici, papir se također može koristiti. Potrebno je samo namočiti papir, istisnuti višak vode, umotati obrok i staviti ga u pećnicu. Nije namijenjen kuhanju na otvorenoj vatri. Za pečenje, jednostavno položite papir na lim za pečenje. Prije upotrebe, preporučuje se namastiti gornju stranu papira i posuti brašnom radi lakšeg razdvajanja.

Paclan For Nature; biorazgradivi papir za pečenje

Ovaj papir za pečenje bio je moj favorit, ali on je biorazgradiv, no ne i kompostabilan jer je premazan silikonom s obje strane. Pronalazila sam ga na policama Konzuma. Važne karakteristike su mu neizbijeljenost i certifikacije PEFC i FSC za održivo upravljanje šumama. Sve ove karakteristike čine ovaj papir dobrim izborom za one koji žele smanjiti svoj ekološki otisak i podržati održivu upotrebu resursa.

If you care; papir za pečenje

Za ovaj papir za pečenje dobila sam preporuku od pratitelja na društvenim mrežama. Proizveden je od neizbijeljenog  papira i premazan je silikonom. Pogodan je za upotrebu i u mikrovalnoj pećnici te podnosi temperature do 220°C. Radi se o biorazgradivom, ali ne i kompostabilnom proizvodu koji je dostupan u bio&bio dućanima.

Međutim, ista tvrtka, proizvodi i kompostabilni papir za pečenje, pa postoji mogućnost da ga susretnete na policama.

Ovo su višekratne opcije koje možete koristiti umjesto jednokratnog papira za pečenje

Folije za pečenje

Ovu višekratnu opciju za pečenje karakterizira visoka otpornost na temperature do otprilike 260°C. Premazane su PTFE neprijanjajućim slojem, kolokvijalnog naziva – teflon. Teflon i teflonsko posuđe sigurno je za korištenje sve dok nema mikropukotina na površini. Ako primjetite oštećenje, ne biste ga više trebali koristiti.  Folije se mogu  koristiti s obje strane, što ih čini višestruko upotrebljivima. Ovakve višekratne folije možete pronaći u Lesnini.

Silikonska podloga za pečenje

Silikonska podloga za pečenje je fleksibilna podloga koja se koristi kao zamjena za papir za pečenje. Može se koristiti za sve vrste posuda u pećnici ako je maksimalna temperatura pećnice 225°C. Sprječava lijepljenje hrane za posudu, lako se čisti i može se koristiti više puta, čineći je ekološki prihvatljivijom opcijom, a možete ju pronaći u robnoj kući IKEA.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG