Pratite nas:

FB TT IG
održivost svjetskog prvenstva u katru

Na Svjetskom prvenstvu u nogometu se sve vrti oko održivosti?!

K

ad sam čula da su temperature u Katru trenutno oko 35 stupnjeva, zapitala sam se kako će igrači izdržati igrati utakmice na tim temperaturama. Doznala sam da su stadioni na Svjetskom prvenstvu klimatizirani. Malo je reći da sam se iznenadila, ali moje iznenađenje nije bilo lijepo i pozitivno, nego baš suprotno, zgrozila sam se. Strategija održivosti FIFA Svjetskog prvenstva 2022. u Katru bio je turnir koji postavlja nova mjerila za društveni, ljudski, gospodarski i ekološki razvoj.

Navodno je ovaj turnir trebao promijeniti način na koji će se buduća natjecanja FIFA World Cup™ i drugi sportski megadogađaji organizirati. Masivni građevinski projekti pažljivo su se kontrolirali kako bi se minimalizirali utjecaji na okoliš. Pažljivo su se birali i resursi te se reciklirala sva voda i otpad koji je pritom nastajao.

Nadalje, izneseni su određeni planovi koji turnir opisuju kao ugljično neutralan. Rješenja za solarnu energiju postavljala su se svugdje gdje je to moguće, a zasađeno je i mnogo autohtonih stabala i grmova u krugu stadiona i na javnim površinama diljem Katara. Važno je i da sustavi za navodnjavanje istih koriste 100 % recikliranu vodu.

S vremenom su se počeli otkrivati određeni problemi na koje se obično ne obraća pažnja. Jeste li ikada razmišljali o mjestu na kojem su izgrađeni ti stadioni? Prije samo desetak godina, tamo je bila samo prašina i pijesak. Katar je godinama najavljivao ugljično neutralno prvenstvo, ali je postojala skeptična skupina koja je tvrdila suprotno. U službenom izvješću o procjeni emisija, katarski organizatori i FIFA predviđaju da će Svjetsko prvenstvo proizvesti oko 3,6 milijuna tona CO2 iz aktivnosti vezanih uz turnir od 2011. do 2023. To čini oko 3 % ukupnih emisija Katara u 2019., što iznosi oko 115 milijuna tona prema podacima Svjetske banke.

jahanje konja u qatru
trofej nogometnog prvenstva

Katar je odgodio održavanje turnira za hladnije godišnje doba radi zaštite igrača i gledatelja od ekstremne vrućine, ali će ipak klimatizirati sedam otvorenih stadiona. Za opskrbu vodom koristit će desalinizacijska postrojenja, što će trošiti velike količine energije. Procjenjuje se da će više od 1,2 milijuna obožavatelja posjetiti turnir koji će trajati mjesec dana, u zemlji s ukupno samo 2,9 milijuna stanovnika. Katar i FIFA tvrde da će putovanja činiti 52 % ukupnih emisija na turniru, dok će izgradnja stadiona i njihovo održavanje činiti 25 %. Operativni hoteli i smještajni kapaciteti, uključujući plutajuće hotele, doprinijet će dodatnih 20 %. Ipak, izgradnja sedam stadiona od betona i čelika, čija svrha nakon turnira nije jasna, također će generirati emisije. Unatoč obećanjima o klimatskoj neutralnosti, Kataru nedostaje hotelskih soba za navijače, pa će mnogi boraviti u drugim gradovima Zaljeva. Organizatori nisu odgovorili na pitanje o uključenosti letove u emisije, nego su najavili da će sve razlike biti objašnjene nakon turnira. Katarski plan za smanjenje emisija uključuje kompenzaciju ugljika putem kupovine ugljičnih kredita, no postoje kontroverze oko ove prakse. Iako se ističu zeleni elementi poput električnih autobusa i solarnih elektrana, Katar će morati dokazati da ostvaruje svoje ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena.

Na vama sada ostavljam da donesete zaključak koliko je ovo prvenstvo (ne)održivo?!
 

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG