Pratite nas:

FB TT IG
Održive zamjene za svaku prostoriju u kući - lanena posteljina

Osvijestite svoj dom – održivije zamjene koje čine razliku u svakoj prostoriji

E

kološke zamjene i odabir održivih alternativa jedan su od najboljih načina da živite održivije. Pokazat ću vam zamjene za kuhinju, kupaonicu i spavaću sobu, kao i za vrijeme kada ste vani i u pokretu. I zapamtite - najbolje je koristiti ono što već imate u svom domu i ne žuriti kupiti nešto novo! Kada odlučimo živjeti održivije i odaberemo ekološki prihvatljive alternative za stvari koje svakodnevno koristimo, možemo napraviti veliku razliku! Možda nismo velike korporacije i industrije koje čine veliku štetu okolišu i uzrokuju najviše onečišćenja i emisije stakleničkih plinova, ali naši mali koraci i dosljedni dobri izbori se zbrajaju. I oni čine razliku, ne dajte da vas netko uvjeri u suprotno! Pogotovo kada nas, u ovoj našoj zajednici, ima dovoljno koji svakim danom, na neki mali način, radimo bolje.

održive zamjene u kuhinji - drvene i prirodne četke za pranje suđa i tvrdi sapun
održive zamjene u kuhinji - omot od pčelinjeg voska; umotan kolač
Najbolje eko zamjene u kuhinji

Omoti od tkanine i pčelinjeg voska:  Ako imate neku hranu, u posudi ili izvan nje, pomoći će vam da je održite svježom i zaštićenom. Bez obzira koliko velika ili mala, koliko god čudnog oblika bila! Izrađeni su od tkanine i prekriveni prirodnim pčelinjim voskom. Omoti su fleksibilni i mogu se oblikovati u bilo koji oblik. Možete ih upotrijebiti za zamotavanje namirnica koje želite staviti u hladnjak, pokriti i zatvoriti ostatke u zdjelu ili posudu ili zamotati sendviče i narezano voće. Vosak ih čini vodootpornim tako da zadržavaju vlagu unutra, ili izvan, po potrebi. Izvrsna su zamjena za plastičnu foliju i jednokratne vrećice, a mogu se i puno puta iznova koristiti. Većina plastike koju koristimo u kuhinji ne može se reciklirati i završava kao otpad, a ovi omoti su potpuno biorazgradivi.

Silikonske navlake za hranu: Ove su navlake odlične zamjene za plastične vrećice za skladištenje hrane ili aluminijsku foliju. Izrađene su od fleksibilnog silikona koji se može rastezati i prilagoditi različitim oblicima posuda. Koristite ih za prekrivanje ostataka hrane, zdjela ili limenki kako biste održali svježinu i spriječili prodiranje zraka. Silikonske navlake su izdržljive, mogu se koristiti iznova i iznova, a pružaju sigurnu i ekološki prihvatljivu alternativu za jednokratnu plastiku. No, imajte na umu da kada ih odbacite, vrlo vjerojatno neće biti reciklirane!

Ekološki prihvatljivi deterdženti i proizvodi za čišćenje: Kada je riječ o ekološkim zamjenama, jedna od najvažnijih koju možete lako napraviti su deterdženti i proizvodi za čišćenje. Uobičajeno su pakirani u tešku plastiku i sadrže mnogo jakih kemikalija. Te su kemikalije često odgovorne za onečišćenje vode, eutrofikaciju i pomor vodenih organizama. Plastika koja se koristi u pakiranju često je djevičanska plastika, a takva pakiranja ne dospiju ni do reciklaže.

Ekološki prihvatljivi sapuni za posuđe, deterdženti za pranje rublja i proizvodi za čišćenje izrađeni su imajući na umu okoliš. Odaberite ekološki prihvatljive opcije koje su sigurne za okoliš i zdravlje. Pokušajte pronaći deterdžente koji su biorazgradivi i ne sadrže fosfate, parabene, ftalate i ostale štetne sastojke. Također, možete razmisliti o izradi vlastitih prirodnih sredstava za čišćenje koristeći sastojke poput octa, sode bikarbone i limuna.

održive zamjene u spavaćoj sobi - posteljina od organskog pamuka i lana
Ekološke zamjene u spavaćoj sobi

Održivi materijali za posteljinu i odjeću: Prilikom kupovine posteljine i odjeće, odaberite proizvode koji su izrađeni od održivih materijala poput organskog pamuka, konoplje ili bambusa. Ovi materijali su prirodniji i imaju manji utjecaj na okoliš od konvencionalnih sintetičkih vlakana.

Naravno, to ne znači da odmah pohrlite kupiti nove posteljine, no sljedeći put kada budete obnavljali svoju zalihu plahti imajte na umu ovo! Poliester je sintetičko vlakno na bazi nafte, dok je tkanina od bambusa prirodno vlakno koje se lako obnavlja i lako se uzgaja na održiv način. Ako je proizvođač tkanine transparentan o podrijetlu bambusa i načinu na koji se obrađuje, tkanina od bambusa jedno je od najodrživijih vlakana koje možete koristiti.

Najbolje eko zamjene u kupaonici

Ovoj temi dala sam posebnu pozornost jer upravo u kupaonici dogodile su se moje prve ekološkije zamjene. Ovo je zapravo prilično lako jer sve što imate u plastici, sigurno možete naći i u tvrdom izdanju, pakirano u papir ili čak bez pakiranja. Prvi i najlakši korak je zamijeniti tekući sapun, verzijom tvrdog sapuna, zatim to isto napraviti i sa šamponom, regeneratorom pa i losionom za tijelo. Također, vrlo često savjetujem višekratne blazinice, a za one koji su voljni probati tu su i dezodoransi u kompostabilnom pakiranju. Muškarci, ali i žene, ako već niste, probajte sigurnosne brijače.

Istina, trebat će vam određeno vrijeme da se priviknete na ovakav novi režim, ali dugoročno ćete biti sretni i zadovoljniji sobom.

Održive zamjene u svakoj prostoriji- višekratna šalica za van
Vrijeme provedeno vani i eko zamjene

Kada ste u pokretu – ne zaboravite na višekratnu bocu i šalicu!

O višekratnoj boci se priča i priča, ali ja sam s vama utvrdila da je ponavljanje majka znanja. Višekratna boca može biti staklena, metalna ili ona od deblje plastike, meni osobno je najbolja staklena. Svaki put ju napunite vodom iz slavine prije nego izjurite i pobrinite se da  taj postupak uđe u naviku. Moj trik je da bocu ostavim  negdje u vidokrugu.

Također imajte na umu da je to velika povlastica budući da zagađenu vodu pije oko 1,8 milijarde stanovnika!

A ako ste kavopija i vrlo često posežete za kavom za van, odlučite se na višekratnu šalicu. Većina papirnatih šalica sadrži oko 5% plastike koju proizvođači koriste za lijepljenje papira i osiguranje vodonepropusnosti. Zbog plastičnog sadržaja, kompostiranje i recikliranje nije tako jednostavno. Neka istraživanja sugeriraju da se manje od 1% jednokratnih šalica za kavu reciklira, dok velik dio ostatka ipak završava na odlagalištima.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG