Pratite nas:

FB TT IG

Savjeti za odlaganje otpadnog jestivog ulja i lokacije gdje ga nositi

U

Hrvatskoj se generira višak od otprilike 9 milijuna litara rabljenog jestivog ulja godišnje, što je više od dvije litre po stanovniku. Jestivo ulje, koje se koristi za prženje hrane i pripremu jela, obiluje kalorijama koje pružaju energiju, ali nosi i rizike kada se odbaci na pogrešan način!

Jedan od najvećih problema s odbačenim jestivim uljem je njegova sposobnost za začepljenje kanalizacijskih sustava. Kada ulje dospije u kanalizaciju, stvara masne naslage koje se talože na zidovima cijevi i vremenom dovode do začepljenja. Ova začepljenja, osim što su skupa za popravak, pridonose povećanju emisija stakleničkih plinova uslijed potrebe za čišćenjem i popravkom oštećenih sustava. Osim toga, odbačeno jestivo ulje koje dospije u prirodna okruženja može uzrokovati značajne ekološke poremećaje, uključujući vodene ekosustave.

Da bismo se suočili s ovim izazovom, potrebno je promicati svijest o održivom upravljanju jestivim uljem i pravilnom zbrinjavanju. Takve inicijative ne samo da smanjuju zagađenje, već i pridonose smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima.

Odbačeno jestivo ulje je biorazgradivo, ali može zagađivati tlo, vodu i zrak te predstavljati prijetnju za biljni i životinjski svijet! Gdje onda s njim?

odlaganje otpadnog jestivog ulja - ohlađeno ulje u prozirnoj plastičnoj boci s crvenim čepom
Probajte ga ponovno upotrijebiti

Ako je ulje korišteno samo jednom, možete ga očistiti, pohraniti i ponovno upotrijebiti za kuhanje. Prvo pročistite ohlađeno ulje tako što ćete ga procijediti kroz filter. Zatim ga stavite u čistu, zatvorenu posudu i pohranite u hladnjak. Nemojte čuvati iskorišteno ulje na sobnoj temperaturi jer će se brzo pokvariti. Pravilno pohranjeno, rashlađeno ulje može trajati i do 30 dana. Imajte na umu da ulje može poprimiti okus i miris hrane.

Istražite opcije u vašoj blizini

Ako želite pravilno zbrinuti jestivo ulje, preporučuje se da ga odložite na posebnim lokacijama za recikliranje ili ga predajete ovlaštenim tvrtkama koje ga mogu pravilno reciklirati ili pretvoriti u biogorivo. Na taj način, ulje se može iskoristiti na održiv način umjesto da predstavlja ekološki rizik.

Također, u svim većim gradovima postoji mogućnost zbrinjavanja ulja u reciklažnim dvorištima. U Zagrebu je to moguće na sljedećim lokacijama:

 • Špansko
 • Klara
 • Žitnjak
 • Sesvete Jelkovec 
 • u mobilnim reciklažnim dvorištima (izuzev MRD Podsljeme – Bidrovečka cesta)

U Splitu je to moguće u svim reciklažnim dvorištima kojima upravlja Čistoća d.o.o. Split:

 • Karepovac
 • Orišac
 • Pujanke
 • Kopilica
 • Podstrana
 • Solin

Na području grada Rijeke, specijalizirani spremnici za otpadno jestivo ulje iz kućanstva postavljeni su na 10 lokacija. Osim toga, mobilna reciklažna dvorišta i reciklažna dvorišta također omogućuju zbrinjavanje otpadnog jestivog ulja:

 • Mihačeva draga
 • Jože Vlahovića
 • Podhum
 • Urinj
 • Klana
 • Viškovo

U Osijeku, sva četiri reciklažna dvorišta, kao i mobilno reciklažno dvorište, primaju jestiva otpadna ulja od svojih građana:

 • Zeleni otok
 • Retfala
 • Donji grad
 • Gornji grad
Neke benzinske crpke primaju otpadna jestiva ulja

Određene benzinske crpke prihvaćaju otpadno jestivo ulje. Riječ je o pilot projektu, a moguće je odložiti otpadno jestivo ulje na odabranim maloprodajnim lokacijama u središnjoj Hrvatskoj. Reciklirano otpadno jestivo ulje može se koristiti za proizvodnju biogoriva, sapuna, deterdženta i sintetskih guma.

Dodatno, u  Samoboru, građani mogu odložiti otpadno jestivo ulje na zelenim otocima u Slavonskoj ulici, Ulici Josipa Komparea i Tržnoj ulici u Bregani. Prikupljeno otpadno jestivo ulje predstavlja održivu sirovinu za proizvodnju biogoriva, čime se doprinosi smanjenju emisije CO2.

Neki izvori kažu da može u kompost, a neki…

Nedavno sam objavila intervju s konzultantom za biootpad koji tvrdi da ulje nikako ne bi trebalo stavljati u kompost! Općenito se ne preporučuje kompostiranje ulja jer može izazvati neugodan miris, privući štetnike i narušiti ravnotežu u kompostu. Kompostiranje je proces razgradnje organske tvari, kao što su biljni ostaci, voćni i povrtni otpad, koji se koristi za stvaranje visokokvalitetnog tla. Međutim, jestivo ulje sadrži visok udio masti i može biti teško razgradivo.

Stvarno male količine mogu se odlagati s miješanim otpadom, ali treba paziti da se pomiješaju s drugim suhim tvarima kako bi se spriječilo izlijevanje. Na primjer, mogu se pomiješati sa steljom malih životinja ili drugim kuhinjskim otpadom.

Promicanje svijesti o pravilnom zbrinjavanju jestivog ulja, podržavanje recikliranja i pretvaranja u biogorivo te poticanje restorana i kućanstava na odgovorno postupanje, ključni su koraci prema stvaranju održivog okoliša. Svaki pojedinac može imati značajan utjecaj kroz male promjene u svakodnevnom životu. Zajedno možemo smanjiti količinu odbačenog jestivog ulja, zaštititi naše vodene ekosustave, smanjiti emisiju stakleničkih plinova i pridonijeti održivoj budućnosti. Budimo svjesni svoje odgovornosti prema okolišu i radimo zajedno prema stvaranju svijeta u kojem je jestivo ulje resurs, a ne prijetnja.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG