Pratite nas:

FB TT IG
ocat umjesto omekšivača pri pranju rublja ja bolji građanin

Ovo su omekšivači koji čuvaju kožu, odjeću i planetu

U

nedavnom istraživanju provedenom na mom profilu, njih većina, odnosno 1440, izjavilo je da redovito koristi klasični omekšivač za rublje. S druge strane, 1162 ispitanika navelo je da uopće ne koristi omekšivač. Među onima koji koriste omekšivač, najčešći razlog koji su istaknuli bio je uživanje u lijepom mirisu koji ostaje na rublju nakon pranja. No, postavlja se pitanje - može li omekšivač biti zaista ekološki prihvatljiv?

Omekšivač nije potreban pri pranju, a može i uništiti odjeću

Omekšivač stvara tanak voskasti sloj koji s vremenom može negativno utjecati na vašu odjeću. Naime, omekšivač ostavlja vodootporni premaz na tkanine kako bi im pružio mekoću nakon pranja. No, taj premaz, iako u početku čini odjeću mekanom, s vremenom može smanjiti njenu sposobnost apsorpcije vode i deterdženta. To rezultira time da odjeća postaje sklonija zadržavanju neugodnih mirisa, što zapravo umanjuje svrhu pranja rublja. Posebno je nepovoljno koristiti omekšivače na ručnicima budući da isti razlog s vremenom ograničava količinu vode koju ručnik može apsorbirati.

Miris koji ostaje na odjeći je kompletno sintetski

Proizvođači omekšivača koriste razne sintetske mirisne spojeve kako bi stvorili raznolike mirisne profile. Ovi mirisi mogu podsjećati na cvjetne note, voćne arome ili drvenaste tonove. U sastav omekšivača često se uključuju i ftalati radi postizanja željenih mirisa. Iako ftalati nisu detaljno proučeni, postoje dokazi da su neki od njih štetni za naše zdravlje, primjerice, mogu poremetiti hormonski sustav ili uzrokovati alergije. Stoga je primjena određenih ftalata regulirana u Europskoj uniji, no nisu potpuno zabranjeni.

Sadrže još neke potencijalno loše spojeve

Kvaternarni amonijevi spojevi, ili quats, često se koriste u omekšivačima za rublje. Ovi spojevi pridonose omekšavanju tkanina, smanjenju statičkog elektriciteta te ugodnom mirisu nakon pranja. Međutim, iako su uobičajeni sastojci u mnogim proizvodima, izazivaju zabrinutost zbog kemijske stabilnosti i otpornosti na razgradnju. Ovo može rezultirati problemima u vodnim sustavima ako se ispuštaju u otpadne vode.

stavljanje omekšivača bijelog u pretinac perilice ja bolji građanin
Što ja koristim?

Obični alkoholni ocat može poslužiti kao zamjena za omekšivač za rublje (i ne, ne ostavlja miris octa!). Međutim, njegova upotreba u pranju rublja nije jedina korisna primjena. Za razliku od uobičajenih deterdženata i omekšivača, alkoholni ocat djeluje kao prirodno sredstvo za čišćenje, a uz to je i znatno ekonomičniji. Kada pripremam sredstvo za čišćenje, kombiniram alkoholni ocat s citrusovom koricom, a dobivenu smjesu zatim miješam s vodom u omjeru 1:1. Također, možete koristiti čisti alkoholni ocat pomiješan s vodom. Dodatak eteričnog ulja također je dobra praksa.

Mnogi ne žele odustati od omekšivača te postavljaju pitanja o održivijim opcijama. Obratila sam se Vanji Lopar Grgurić, magistri sanitarnog inženjerstva, certificiranoj IFPA aromaterapeutkinji i fitoterapeutkinji koja je istaknula nekoliko omekšivača s dobrom formulacijom, ali prvi se posebno ističe. Važno je napomenuti da, ovi održivi omekšivači neće pružiti isti učinak kao tradicionalni, no predstavljaju pouzdane alternative. 

  • Melli Aromatica omekšivač je siguran za bebinu kožu, nježan prema odjeći, kućanskim aparatima i okolišu. Sadrži prirodnu sapunsku bazu od masline i kokosa, 0% bojila, sulfata i umjetnih mirisa, te je bez mikroplastike. Proizvod je veganski.
  • ECOVER® omekšivač omekšava i štiti rublje, prikladan za sve vrste tkanina (osim svile). Europsko podrijetlo uljane repice pruža sigurnost, formula ne sadrži palmino ulje. Dermatološki testiran, biorazgradivi sastojci biljnog podrijetla, prikladni za vegane i korištenje u septičkim jamama. Proizveden u tvornici s certifikatom Zero Waste te nije testiran na životinjama. Pakiranje je od 100 % reciklirane plastike.
  • Frosch omekšivač je hipoalergen  i pogodan za osjetljivu kožu. Bez umjetnih bojila, konzervansa i mirisa. Posjeduje certifikat zaštite okoliša, a izbor certifikata napravljen je u suradnji s Njemačkim udruženjem za zaštitu prirode NABU.
Zašto je još dobro koristiti alkoholni ocat?
  • Kiselina u alkoholnom octu uspješno će ukloniti mrlje od dezodoransa i tragove znoja s bijele odjeće te dezinficirati
  • Alkoholni ocat neutralizira neugodne mirise na odjeći, što znači da će bez problema ukloniti i miris dima s nje
  • Koristite li alkoholni ocat pri pranju rublja, također ćete spriječiti statički elektricitet kod odjeće
  • Dodavanje octa je dobro i za zdravlje samog uređaja – sprječava nakupljanje kamenca i održavati učinkovitost perilice
  • Alkoholnim octom možete očistiti i samu perilicu rublja – ocat će ukloniti sve nečistoće, kao i tragove kamenca i plijesni u samom bubnju

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG