Pratite nas:

FB TT IG
Žena isprobava štikle i još 4 para obuće
O

buća je neophodan dio svakodnevne garderobe, no s obzirom na brzu modnu industriju i trendove, često smo skloni zamijeniti svoju staru obuću novom. Kao rezultat toga, ogromne količine obuće završavaju na odlagalištima otpada što značajno opterećuje okoliš. Recikliranje obuće je proces koji omogućava ponovnu uporabu materijala od kojih se obuća izrađuje. To dovodi do smanjenja količine otpada, smanjenja korištenja novih resursa i smanjenja emisije stakleničkih plinova. No, odmah da napomenem da to što ste vi odvojili obuću za reciklažu, ne znači da će do iste i doći. Uvijek je najbolje smanjiti količinu, popravljati i kupovati kvalitetnije!

Razgradnja obuće može potrajati 30 do 40 godina, a nekim đonovima treba i 1000 godina za razgradnju!

U 2019. godini ljudi su proizveli 24,3 milijarde parova cipela, a većina ih već jest ili će tek završiti na odlagalištu. Nažalost, mnoge cipele imaju potplate od etilen-vinil acetata, kojem ne samo da je potrebno dugo vremena da se razgradi, već i ispušta hlapljive organske spojeve. Svaki par najčešće je izrađen od mješavine plastike, kože, gume, vune pa sve do različitih drugih tekstila te ga je zbog toga vrlo teško pravilno reciklirati.

Cirkularno ponašanje uvijek je jedno od rješenja

U svojoj kolekciji sigurno imate obuće koja nikako nije za baciti. Podijelite je prijateljima, rodbini, mijenjajte se ili razdijelite u prijateljskim grupama za cirkularnu ekonomiju. 

Obuću nemojte odlagati u kontejnere s odjećom!

U reciklažnom dvorištu pronaći ćete odgovarajuće kontejnere za obuću. Odvojite ih na odgovarajući način kako to nalaže nadležna služba za zbrinjavanje!

Ako se obuća ne može popraviti, vjerojatno nije vrijedna kupovine

Popravljanje kvalitetne obuće kod postolara može biti izvrsna opcija za one koji žele sačuvati svoju omiljenu obuću. Postolari mogu popraviti različite vrste oštećenja, uključujući pukotine u potplatima, zamjenu gumenih potplata i peti te popravak kožne obuće. Popravak obuće kod postolara može biti znatno jeftiniji od kupovine nove obuće te je svakako održiviji način.

Čišćenje i njegovanje kožnih muških smeđih cipela
Porpavak muških cipela - lijepljenje đonova

Mala je vjerojatnost da će se od stare obuće dobiti nova obuća, ali postoje neke tehnologije!

Postoje različite metode recikliranja obuće koje se obično koriste ovisno o vrsti obuće i materijalima od kojih je izrađena. Na primjer, neke od metoda recikliranja uključuju:

  • Pretvaranje starih tenisica u materijale poput gumene podloge koja se koristi u sportskim terenima
  • Izrada novih proizvoda poput torbi, tepiha i drugih tekstilnih proizvoda
  • Razgradnja obuće uz pomoć kemikalija kako bi se dobili materijali koji se mogu koristiti u novoj proizvodnji

Recikliranje obuće izvrstan je način za smanjenje ukupne količine otpada koju proizvodimo te za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Međutim, kako bismo zaista smanjili svoj utjecaj na okoliš, važno je promijeniti svoje ponašanje prema konzumerizmu i smanjiti količinu odjeće koju kupujemo. Biranje trajnijih, kvalitetnijih proizvoda i održavanje njihove uporabe i vršenje popravaka može nam pomoći u smanjenju ukupne količine otpada i negativnog utjecaja na okoliš. Stoga, svaki put kad razmišljamo o kupnji nove obuće, možemo razmotriti opciju popravka postojeće obuće kako bismo očuvali naš planet.

 

@ja.bolji.gradjanin ❗️❗️❗️Popravi svoju obuću, ne bacaj! Manje od 5% svjetske obuće se reciklira!!! Obuću je nevjerojatno teško reciklirati jer može sadržavati do 40 različitih vrsta materijala, od kojih su mnogi spojeni, što otežava odvajanje svakog od različitih materijala za recikliranje. #jaboljigradjanin #tenisice #patike #airforce #zagreb ♬ Cold Heart PNAU Remix

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG