Pratite nas:

FB TT IG
covijek gleda panoramu 2

Novi model odvoza otpada dolazi i u Rijeku

U

z bok gradu Zagrebu i Rijeka je izabrala novi model prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgradama. I dok se Zagreb s tim uhvatio u koštac u listopadu 2022., Rijeka promjene najavljuje za 12 do 18 mjeseci. Novi model koštat će 65,6 milijuna kuna, a KD Čistoća dužna je u roku od 6 mjeseci predložiti mjerni sustav koji će točno izmjeriti udio korištenja svakog korisnika u slučajevima kada više korisnika koristi zajednički spremnik ili više zajedničkih spremnika.

Obiteljskim je kućama već ukupno podijeljeno 24.000 manjih spremnika na 8.000 adresa, čime se osigurava kontrola nad vlastitim otpadom. Postoje tri spremnika – zeleni za miješani otpad, plavi za papir i žuti spremnik za plastiku metal i višeslojnu ambalažu. Kod višestambenih zgrada, kao što je vidljivo na primjeru Zagreba, postupak ipak ide malo sporije jer je složeniji.

U većini slučajeva koristit će se postojeće lokacije, ali će ih biti manje jer će novi spremnici biti značajno veći od postojećih, uz olakotnu okolnost da za iste neće biti potrebno izvoditi građevinske radove.

Korisnicima u višestambenim zgradama s pet ili više stanova dodjeljuju se zajednički spremnici. Za svaku višestambenu zgradu, a u skladu s brojem korisnika, određen je potreban volumen spremnika za otpad i broj odvoza. Radi se o modularnim metalnim spremnicima koji su vatrootporni te su zaštićeni od prevrtanja i vremenskih nepogoda, kao i od širenja neugodnih mirisa, a onemogućen je i pristup štetočinama.

žuta kanta za smeće
Narančasta kanta za smeće

Korisnici će moći pristupiti spremnicima pomoću kartice ili ključa, a spremnici za miješani komunalni otpad imat će ugrađen mjerni sustav za praćenje koliku količinu otpada je korisnik predao. S obzirom na to da se radi o spremnicima većih kapaciteta od postojećih 1,1 m³, bit će ih postavljeno manje. Ovakvi će spremnici također zahtijevati i manje operativne troškove, budući da će ih moći prazniti sam vozač. Preliminarna okvirna procjena troška implementacije za model iznosi 65,5 milijuna kuna, dok se procjenjuje kako bi godišnji troškovi održavanja iznosili oko 2,5 milijuna kuna.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG