Pratite nas:

FB TT IG
kutija od pizze frankos original basta

U koji otpad odlažete kutiju od pizze?

K

utija u kojoj je došla pizza jedan je od najčešćih otpada od dostave hrane. I dalje vrlo često dobivam pitanje kako je pravilno odvojiti što smatram zaista pohvalnim jer nepravilno odvojena kutija od pizze može kontaminirati suhi reciklat papira.

Kutija od pizze se obično izrađuje od valovitog kartona i ako je ostala čista, možete ju odvojiti u papir. Međutim, svi znamo da ponekad ostanu masne i sadrže preostale komadiće hrane. Sve ostatke hrane na kutiji bacite u mješoviti otpad, a papir spasite. Ako je papir malo mastan, može se odvojiti u papir, a informacija je provjerena s oporabiteljem u Zagrebu. One dijelove koji su jače masni, usitnite i odložite u kućni kompost ili biootpad.

kutija od pizze otvorena s ostacima korice masna kutija od pizze na granitnom stolu
kutija od pizze naslagana jedna na drugu karton papir pizza
Zašto bi trebali odvajati papir za reciklažu?

Razdvajanje papira i valovitog kartona za reciklažu ima praktične koristi i za građane. Kada se ti materijali odvoje, lakše se recikliraju jer se jednostavnije sortiraju i obrađuju. To znači da će recikliranje biti učinkovitije i manje vjerojatno da će završiti na odlagalištima ili u spalionicama otpada. Osim toga, odvajanjem papira i kartona omogućava se proizvodnja novih proizvoda od recikliranog materijala, što doprinosi smanjenju potrošnje prirodnih resursa i štedi energiju. To može rezultirati i manjim troškovima za reciklažu, što može biti korisno i za građane i za komunalna poduzeća koja upravljaju procesom recikliranja. Na taj način, odvajanje papira i kartona za reciklažu donosi praktične koristi za sve uključene strane, pridonoseći očuvanju okoliša i stvaranju održivijeg sustava gospodarenja otpadom.

Koji papir ipak ne bi trebao u reciklažu?

Masni papir, kao što se često koristi za umatanje hrane poput bureka ili sendviča, nije pogodan za recikliranje iz nekoliko važnih razloga. Prvo, sadrži tragove masti i ulja koji se apsorbiraju u papir tijekom uporabe. Kada takav masni papir završi u procesu recikliranja, ta masnoća može značajno ometati procese recikliranja. Osim toga, kontaminirani papir može utjecati na kvalitetu recikliranog materijala. Masti i ulja mogu se prenijeti na ostali papir tijekom procesa recikliranja, što može rezultirati manje kvalitetnim recikliranim materijalom. Tehnički, masni papir može uzrokovati probleme u opremi za recikliranje. Masti i ulja mogu uzrokovati začepljenja i oštećenja opreme, što povećava troškove održavanja i smanjuje učinkovitost reciklažnih postrojenja.

S obzirom na ove čimbenike, masni papir nije prikladan za recikliranje. Umjesto toga, preporučuje se odvajanje masnog papira i odlaganje u komunalni otpad ili, ako je moguće, kompostiranje onog papira bez plastičnog premaza, kako bi se smanjio negativni utjecaj na proces recikliranja i očuvao kvalitetni reciklirani materijal.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG