Pratite nas:

FB TT IG
biootpad ostaci za kompost

Kompostabilno ili biorazgradivo – nauči razliku

J

edno od vrlo čestih pitanja koje dobijem na društvenim mrežama jest – je li bolje ako je nešto naznačeno kao kompostabilno ili pak ako je biorazgradivo? Moram odmah reći da je sasvim normalno biti zbunjen oko ove terminologije, zbunjivala je i mene, dok nisam sasvim prionula problematici. Naime, iako su svi materijali koji se mogu kompostirati biorazgradivi, nisu svi biorazgradivi lako kompostabilni. Glavne razlike odnose se na proizvodne materijale, način na koji se razgrađuju i zaostale elemente nakon razgradnje. Važno je podsjetiti da je za razgradnju materijala koji su naznačeni kao kompostabilni, potrebno posebno okruženje za kompostiranje koje uključuje visoke temperature, hranjive tvari, vlagu i puno kisika!

Dakle, mogućnost kompostiranja znači da se proizvod može razgraditi u prirodne elemente u okruženju komposta. Budući da je razložen na svoje prirodne elemente, ne uzrokuje štetu okolišu. Proces obično traje oko 90 dana. Pogodnim za kompostiranje smatramo sve ono što se podvrgava razgradnji biološkim procesima tijekom kompostiranja da bi se dobili CO2, voda, anorganski spojevi i biomasa brzinom koja je u skladu s drugim materijalima za kompostiranje i ne ostavlja vidljive, prepoznatljive ili toksične ostatke.

S druge strane, rekla bih da se pojmom „biorazgradivo” baš lako razbacujemo pa ga se u zadnje vrijeme može vidjeti na raznim pakiranjima pa čak i na sapunima i šamponima. Ali što zapravo označava? Sve što je biorazgradivo brzo će se i sigurno razgraditi u uglavnom bezopasne spojeve. Ali što tvar čini biorazgradivom? Sve što je biljnog, životinjskog ili prirodnog mineralnog porijekla obično je biorazgradivo. Međutim, razgradit će se različitim brzinama, ovisno o izvornom materijalu od kojeg su napravljeni i koliko su obrađeni. Dakle, biorazgradivi proizvodi razgrađuju se kraće nego proizvodi koji nisu biorazgradivi, poput plastike.

U čemu je zapravo razlika?

Gledajući ove definicije i dalje se čine sličnima pa ćemo se opet vratiti na početak, na ključnu rečenicu. Iako su svi materijali koji se mogu kompostirati biorazgradivi, nisu svi biorazgradivi kompostabilni! Ponekad se biorazgradivi materijali vraćaju u prirodu i mogu potpuno nestati, ali dogodi se da za sobom ostave metalne ostatke ili neke druge ostatke koji ne mogu nestati tj. razgraditi se. S druge strane, materijali koji se mogu kompostirati stvaraju nešto što se zove humus koji je pun hranjivih tvari i izvrstan je za biljke. Ukratko, proizvodi za kompostiranje su biorazgradivi, ali imaju i dodatnu korist, odnosno, kada se razgrade, otpuštaju vrijedne hranjive tvari u tlo, pomažući rastu drveća i biljaka.

kompost
Zašto je poznavanje ovih dvaju termina izuzetno važno?

Dok se biorazgradivi predmeti odnose na bilo koji materijal koji se razgrađuje i raspada u okolišu, proizvodi koji se mogu kompostirati su organske tvari koje se razgrađuju, a krajnji proizvod ima mnoge korisne namjene kao što su gnojidba i poboljšanje zdravlja tla. Ono što je najvažnije, materijali za kompostiranje ne ostavljaju otrovne ostatke jer su već organski. Za razliku od materijala koji se mogu kompostirati, određenim biorazgradivim materijalima može trebati nekoliko godina da se razgrade, a u nekim slučajevima čak ostavljaju neke otrovne komponente.

Na primjer, plastika na biljnoj bazi često se označava kao biorazgradiva. Trebala bi se lakše razgraditi od obične, međutim, ako nisu prisutni pravi okolišni čimbenici, mogla bi se razgrađivati jednako dugo kao i obična plastika.

Dok biorazgradnja u potpunosti ovisi o tome jesu li proizvodi izloženi pravoj količini vlage i temperature, proizvodi koji se mogu kompostirati lako će se razgraditi unatoč vanjskim čimbenicima okoliša.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG