Pratite nas:

FB TT IG
Klima uređaj u sobi

Provjerite koristite li klima uređaj na pravi način!

K

lima uređaji su iznimno traženi, a malo nas zna da imaju negativan utjecaj na okoliš i zdravlje. Postoje 4 ključna problema o kojima se jednostavno ne razmišlja na negativan način i koji se rijetko spominju.

Rashladni plinovi 

Freoni ili hidroklorfluorougljici (HCFC) i klorofluorovodici (CFC) koriste se kao rashladni medij. Najpoznatiji freoni su R-12 i R-22 igrali su najvažniju ulogu u proizvodnji rashladnih uređaja. Freoni su potpuno netopljivi u vodi, a prodiru visoko u stratosferu jer su inertni u kemijskim reakcijama.

Freon 12 ili R-12 je najčešće upotrebljavan plin tipa CFC i nekada je bio osnovni plin u rashladnim sustavima, ali i kao sredstvo za čišćenje i pogonsko sredstvo u bocama pod tlakom. Upotreba freona 12 zabranjena je protokolom iz Montreala 1987. godine zbog prevelikog utjecaja na ozonski omotač.

Freon 22 ili R-22 vrlo je sličan plinu R-12, ali umjesto jednog atoma klora ima još i atom vodika. Vrlo se često upotrebljavao, a bio je i prva pogodna zamjena za R-12 jer njegov utjecaj na omotač iznosi samo 10 % utjecaja R-12. I on je danas izbačen iz uporabe!

U današnjim klima-uređajima koriste se hidrofluorougljici (hfc) kao rashladni agensi.
Hidrofluorougljikovodici (HFC) su umjetni fluorirani plinovi koji se brzo nakupljaju u atmosferi. Počeli su se koristiti kao zamjena za plinove CFC za klimatizaciju, hlađenje, aerosole i otapala. Unatoč tome što predstavljaju mali dio trenutnih stakleničkih plinova, utjecaj je posebno snažan na zagrijavanje atmosfere te bi ovi zagađivači mogli biti odgovorni za gotovo 20 % zagađenja klime do 2050. godine.

Klima uređaj zahtijeva iznimno puno energije za pravilno funkcioniranje

Prosječan i tipičan klima uređaj potrošit će oko 3000 do 5000  vati električne energije svaki sat (i do 4 eura!), ovisno o godišnjem dobu. To je očito vrlo štetno za okoliš, a zbog trenutne cijene energenata i vrlo skupo. Utroškom električne energije trošimo fosilna goriva koja sagorijevaju i u zrak ispuštaju ugljične diokside što pridonosi uništavanju ozona.

Kada ste zadnji put očistili svoj klima uređaj?

Važno je napomenuti da klimatizacijski uređaji ne utječu na okoliš samo globalno, već utječu i na svako kućanstvo. Naime, protokom vremena u svakom klima-uređaju nakupljaju se prašina i bakterije te svaki put kada se klima-uređaj uključi, iste oslobađa s potencijalnom opasnosti za čovjeka. Kao najopasnija bakterija izdvaja se legionela. Prevencija je redovito čišćenje uređaja i zamjena ili pranje filtera.

Čišćenje klima uređaja od strane ovlaštene osobe
Obitelj pali klima uređaj
Izrađeni su od plastike!

U prošlosti su se klima uređaji uglavnom izrađivali od metala, no taj je materijal pretežak i preskup pa su se počeli izrađivati od plastike. Negativne utjecaje proizvodnje plastike ne treba posebno napominjati.

Ne zaboravimo spomenuti da klima uređaji ponekad mogu biti vitalni za puko preživljavanje. Postoje mjesta koja su zbog globalnog zatopljenja izuzetno topla i lagodan život nije zamisliv bez rashladnih uređaja − i tako se vrtimo u krug upadajući u sve veći ponor klimatskih promjena.

Kako onda koristiti klima uređaj?

Namjestite temperaturu klima uređaja na 25-26°C. Za svaki °C niže temperature prostora utroši se 3 – 5% više energije. Razlika između vanjske i unutarnje temperature zbog zdravstvenih razloga ne bi trebala biti viša od 7°C.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG