Pratite nas:

FB TT IG
ušteda električne energije Hep uplatnice 2

Kako uštedjeti električnu energiju u svom domu?!

U

prosječnom domu s četiri stanara koristi se oko 13 elektroničkih uređaja, uključujući TV i prijenosna računala. To je veliki skok u usporedbi s 1990. kada su se obično koristila samo četiri uređaja kako se navodi u izvješću iz Velike Britanije 2017. godine. Iako posjedujemo više uređaja, koristimo otprilike istu količinu energije kao i prije tri desetljeća, što znači da su uređaji postali energetski učinkovitiji. No, još uvijek postoji puno toga što možete učiniti kako biste smanjili potrošnju energije i uštedjeli novac.

Možete uvesti male promjene koje bi vam mogle pomoći smanjiti prosječnu potrošnju električne energije u domu. To može uključivati korištenje učinkovitijih naprava i uređaja, od štedljivih žarulja do perilica posuđa s oznakom A+++, kao i zamjenu starih uređaja i izbjegavanje rasipanja energije isključivanjem nekorištenih uređaja iz utičnice.

Starije uređaje zamijenite učinkovitijima

Izbacivanje ispravnog uređaja neće vam uštedjeti mnogo novca, ali kada dođe vrijeme za zamjenu, odabir onog s visokom ocjenom energetske učinkovitosti može biti vrijedan ulog. Kupnja energetski učinkovitih uređaja jamči manje troškove energije tijekom životnog vijeka uređaja pa tako i manji negativan utjecaj na okoliš. Perilica rublja starija od deset godina troši i do dvaput više energije od prosječnog uređaja koji je danas dostupan na tržištu. Ako nabavljate novu pećnicu, izaberite onu najvećeg energetskog razreda jer troši čak do 40 % manje energije!

 

Smanjite temperaturu na kojoj perete rublje


Perilice troše najviše energije prilikom zagrijavanja vode. Kako biste uštedjeli na računima za električnu energiju preporučeno je prati rublje na 30 ˚C ili 40 ˚C. Za dezinfekciju jednostavno dodajte ocat. Bilo bi dobro odabrati perilicu većeg kapaciteta jer tada u perilicu stane veća količina rublja u jednom pranju i troši se manje električne energije. Namještanjem centrifuge na 1600 okretaja po minuti kod sušenja možete uštedjeti i do 30 % električne energije.


Sušite rublje na zraku ako je to moguće


Električne sušilice troše 5 % električne energije u kućanstvu pa pokušajte što češće sušiti rublje na užetu na otvorenom ili na polici za sušenje u zatvorenom prostoru jer ćete tako uštedjeti energiju i novac te smanjiti svoj ugljični otisak.

euri i led lampe na zelenoj povrsini
uključivanje produžnog kabela
Postupno prijeđite na LED žarulje

Ako već niste, kupite paket LED žarulja kako biste postupno zamijenili sve stare žarulje sa žarnom niti kad pregore. LED žarulje su oko šest puta učinkovitije i općenito traju puno dulje te se, za razliku od nekadašnjih žarulja, ne moraju „zagrijati” da bi postigle punu svjetlinu. Pod pretpostavkom da su vaša svjetla uključena u prosjeku četiri sata dnevno, zamjenom samo četiri žarulje sa žarnom niti od 60 W njihovim LED ekvivalentima uštedjeli biste oko 300 kWh energije godišnje.

Kada ste zadnji put očistili svoje uređaje?

Redovito čistite pećnicu jer zaprljane pećnice troše još više energije. Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s vrućim zrakom koje mogu uštedjeti do 15 % energije. Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi oko 20 % topline. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu, a smanjit ćete potrošnju energije. Najveću učinkovitost hladnjaka postići ćete ako ga postavite barem 10 centimetara od zida i redovito čistite prašinu sa stražnje rešetke.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG