Pratite nas:

FB TT IG
gdje odbaciti božićnu jelku ja bolji građanin

Ovo su pravila za odlaganje jelki u našim gradovima

B

lagdansko razdoblje donosi radost, toplinu i čaroliju u domove diljem svijeta, a jedan od najprepoznatljivijih simbola tog razdoblja svakako je božićna jelka. No, kako se bliže kraju blagdani, suočavamo se s pitanjem o održivom odlaganju iskorištenog drvca. Kako to postići na način koji je prijateljski nastrojen prema okolišu?

Bez suvišne plastike!

Prvo pravilo koje treba slijediti je uklanjanje svih ukrasa i dekoracija s jelke. Bez obzira jesu li to kuglice, lampice ili trakice, važno je sve to pažljivo ukloniti kako bi jelka mogla biti pravilno reciklirana ili kompostirana. Bitno je naglasiti da plastika nije saveznik prirode! Omotavanje božićne jelke u plastiku ne samo da komplicira recikliranje, već također doprinosi ozbiljnom zagađenju okoliša. Jelke obavijene plastikom teže se, ili nikako, obrađuju u reciklažnim postrojenjima, čime se smanjuje vjerojatnost da će biti uspješno iskorištene. Dakle, bez omotavanja jelke u vrećice ili plastične folije, molim!

Većina jelki završit će u kompostanama

Što se tiče sudbine jelki u kompostani, ovo je izvanredan način smanjenja otpada s ekološkim dobitkom. Tokom procesa kompostiranja, drvo se pretvara u tvari koje se mogu iskoristiti kod sadnje novih biljaka. Sam proces kompostiranja igra ključnu ulogu u smanjenju emisija CO2 i metana. Ako jelka završi na odlagalištu, postupno i sporo razgrađivanje rezultirat će povećanom emisijom metana, plina koji ima otprilike 25 puta jači učinak od dioksida u zagrijavanju atmosfere. Dakle, kompostiranje ne samo da pridonosi očuvanju okoliša, već i aktivno smanjuje negativan utjecaj stakleničkih plinova na klimatske promjene.

gdje baciti božićnu jelku; jelka spremna za recikliranje, znak recikliranja; ja bolji građanin
Pravila za odlaganje u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Nakon konzultacija s lokalnim komunalnim poduzećima, ovo su ključne smjernice za odgovorno odbacivanje božićnih jelki. Nipošto ne bacajte s komunalnim otpadom. Nemojte ih natrpavati niti u kante za biootpad. Mnoge lokalne uprave organiziraju posebne akcije sakupljanja jelki nakon blagdana, pružajući stanovnicima priliku da svoje odbačene jelke predaju na određenim lokacijama.

Reciklažna dvorišta primaju biorazgradivi materijal, ali i one plastične!

odbačena božicna drvca; ja bolji građanin

Zagreb

Odvoz božićnih drvaca započinje od 08.01. Građani ih mogu ostaviti na najbližoj zelenoj površini na način da ne ometaju promet niti zaklanjaju prolaz pješacima. Mole se građani da drvca budu grupirana, odložena bez ukrasa i plastičnih vreća te dostupna vozilima Zrinjevca. Nakon prikupljanja, drvca se odvoze na kompostane te će se daljnjom obradom dobiti organski kompost.

Split

Svoje jelke možete odložiti pored postojećih spremnika, nikako ne u spremnik! Odvoz će se vršiti tijekom cijelog siječnja.

Rijeka

Od  08. do 18. siječnja KD Čistoća Rijeka će  prikupljati božićna drvca. Organizirani odvoz drvaca će se obavljati prema terminima naznačenima u rasporedima u prilogu po mjesnim odborima Grada Rijeke te na području Grada Kastva. Uz navedeno, korisnici imaju mogućnost samostalnog dovoza drvaca u jedno od reciklažnih dvorišta kojima upravlja KD Čistoća d.o.o. Rijeka.

Osijek

Tijekom cijelog siječnja odvojeno će se prikupljati i odvoziti božićna drvca koja se mogu odložiti na sljedećim lokacijama:

GČ Retfala – naselje Ljudevita Posavskog (parkiralište pored tržnice)
MO Višnjevac – park
GČ Donji grad – Vijenac Murse i Zeleno polje – kod okretišta tramvaja
GČ Novi grad – Sjenjak – kod robne kuće i kod Studentskog doma
GČ Tvrđa – Vijenac Ivana Meštrovića – kod NTL-a i „Četverolista“
GČ Industrijska četvrt – Bosutsko naselje – kod samoposluge NTL
GČ Jug II – kod Konzuma i kod OŠ “Tin Ujević”

Stanari kolektivnog stanovanja svoja božićna drvca mogu odložiti i pored spremnika za komunalni otpad.

NEWSLETTER

Da postanem bolji i osvješteniji građanin želim primati e-mail newsletter:

TOP

Pratite nas:

FB TT IG